Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Aanpak kindermishandeling topprioriteit kabinet’

Volgens minister Hugo de Jonge (VWS) is de aanpak van kindermishandeling een absolute topprioriteit voor het nieuwe kabinet. Dat zei hij vanmorgen in Den Haag bij de start van de Week tegen Kindermishandeling.

Kindermishandeling is volgens hem het grootste geweldsprobleem van onze samenleving. ‘Kindermishandeling is vreselijk. Voor tienduizenden kinderen in Nederland is het de dagelijkse realiteit. Kindermishandeling is, samen met andere vormen van huiselijk geweld, het grootste geweldsprobleem van onze samenleving. Het is onze plicht elke vorm van kindermishandeling en huiselijk geweld te stoppen. Voor mij als minister zal de aanpak ervan de komende jaren een absolute prioriteit zijn.’ Met deze woorden sprak De Jonge het publiek toe in Theater Diligentia in Den Haag tijdens de start van de Week tegen Kindermishandeling, die tot en met 26 november duurt. Dat meldt de Rijksoverheid.

1 op 30

Kindermishandeling komt in Nederland naar schatting 119.000 keer per jaar voor. Dat betekent dat gemiddeld in iedere schoolklas van 30 leerlingen een kind zit dat wordt mishandeld. In de Week tegen Kindermishandeling wordt aandacht gevraagd voor het probleem én voor wat er gedaan kan worden om de aanpak van kindermishandeling te versterken. Door het hele land organiseren professionals, organisaties en gemeenten samen ruim honderd verschillende activiteiten in dit kader.


Bekijk hier welke activiteiten per provincie georganiseerd worden >>>


Het thema van 2017 is ‘Verbind voor het kind’. Iedereen heeft een verantwoordelijkheid in de aanpak van kindermishandeling. In de Week worden gemeenten, professionals, ervaringsdeskundigen en onderzoekers gestimuleerd om de krachten te bundelen en van elkaar te leren met als doel ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen veilig opgroeien.

Actieplan

In het bijzijn van kinderen, ervaringsdeskundigen en professionals gaf De Jonge aan kindermishandeling drastisch te willen terugdringen. In het voorjaar van 2018 komt hij daarom met een breed actieplan waarbij drie zaken belangrijk zijn: mishandeling voorkomen, eerder en beter in beeld brengen, en duurzaam oplossen. Minister De Jonge: ‘Het wordt een enorme opgave, maar ik denk dat we kindermishandeling effectiever kunnen aanpakken dan tot nu toe is gedaan. We kunnen van mensen niet vragen om kindermishandeling op te lossen, maar wel de mishandeling van één kind. Er is maar één iemand nodig om de cirkel van geweld te doorbreken. Elke Nederlander kan die ene zijn. Die ene leraar, die ene buurman, die ene huisarts. We mogen niet wegkijken’.

De Week tegen Kindermishandeling 2017 wordt georganiseerd door het Nederlands Jeugdinstituut en Movisie. Klik hier voor meer informatie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.