Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aankomend staatssecretaris Toeslagen Aukje de Vries over toeslagenschandaal: ‘Erg pittig’

Aankomende staatssecretaris Toeslagen en Douane Aukje de Vries zal in het nieuwe kabinet verantwoordelijk worden voor de afhandeling van de toeslagenaffaire. Ze noemt het een ‘pittige klus’.
toeslagenaffaire
Pixabay / image4you

De Vries belooft haar ‘stinkende best’ te gaan doen om een oplossing te bieden aan alle gedupeerde ouders, zo meldt de NOS. ‘Het heeft grote gevolgen gehad voor hun leven, ook voor hun kinderen en daar is nog een boel te doen’, vertelt ze. ‘Ik ga me eerst verdiepen in het dossier. Ik ga in gesprek met alle betrokken – ook ouders -, en dan ga ik ermee aan de slag.’

Zo goed mogelijk de klus klaren

De toeslagenaffaire leidde in januari vorig jaar tot de val van het vorige kabinet. Het uitvoeren van de compensatieregeling voor de tienduizenden slachtoffers die zich gemeld hebben, verloopt nog altijd stroef. De Vries: ‘Ik heb veel kennis en ervaring in de Tweede Kamer, ik heb ook het dossier ‘Groningen’ gedaan in de Tweede Kamer. Ik ga dat allemaal inzetten om zo goed mogelijk deze klus te klaren.’ Als gevraagd wordt of de zaak is opgelost als ze daarmee stopt, antwoordt ze: ‘Ik ga niet allemaal dingen beloven nu. Ik denk uiteindelijk dat we het stapje voor stapje moeten gaan doen en we moeten gewoon voortgang boeken.’

Parlementair onderzoek en afschaffing toeslagen

Naast dat de compensatieregeling zo goed mogelijk uitgevoerd zal moeten worden, zal Rutte IV een nieuw parlementaire onderzoek tegemoet gaan over het toeslagenschandaal. Dit omdat de Kamer vorig jaar concludeerde dat de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag ‘lang niet alles’ had onderzocht. De Kamer is voornemens de openbare verhoren in de enquête voor de zomer van 2022 te laten starten. Bovendien heeft Rutte IV de ambitie om alle toeslagen af te schaffen, zodat burgers in de toekomst niet meer hoeven te verdwalen in ingewikkelde regelingen of te maken krijgen met hoge terugvorderingen.

Alle vertrouwen in De Vries

Vertrekkend staatssecretaris Alexandra van Huffelen, die voorheen verantwoordelijk was voor de afhandeling van de affaire, geeft aan alle vertrouwen te hebben in haar opvolger. Van Huffelen werd in 2020 aangesteld vanwege de toeslagenaffaire. ‘Ik heb het met hart en ziel gedaan en ik zal de ouders ook missen en alle mensen met wie ik heb samengewerkt om grote problemen op te lossen.’ Ze voorziet geen verdere vertraging als gevolg van de wisseling van de wacht. In het nieuwe kabinet wordt Van Huffelen staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.