Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aangifte kindermishandeling via internet

Jeugdzorgmedewerkers kunnen voortaan via een simpel online meldformulier aangifte doen van kindermishandeling. Nu moeten ze nog naar het bureau wat voor gezinsvoogden in de praktijk te hoogdrempelig blijkt.

Het gat dichten
Met de nieuwe werkwijze hoopt Justitie het gat te dichten tussen de jaarlijkse 800 officiële aanmeldingen en de 100 duizend kinderen die naar schatting jaarlijks slachtoffer zijn van kindermishandeling. In het cijfer 100 duizend zijn ook kinderen opgenomen die affectief of pedagogisch zijn verwaarloosd. In de Volkskrant zegt vicevoortzitter van Jeugdzorg Nederland hierover: ‘Te weinig liefde of te weinig grenzen krijgen, is een belemmering om gezond en gelukkig op te groeien. Maar het is geen strafbaar feit.’ Ook het ooggetuige zijn van huiselijk geweld (vader die moeder slaat of andersom) komt vaak voor als vorm van kindermishandeling.

Geen aangifte
Hulpverleners besluiten nu soms geen aangifte te doen omdat ze verwachten dat justitie toch niks met een zaak kan, zegt Sprokkereef. ‘Maar die afweging hoort bij de politie te liggen.’ Ook is er soms aarzeling omdat hulpverleners het kind voorop stellen en een politieonderzoek ook voor het slachtoffer erg belastend kan zijn.

Bron: Volkskrant

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.