Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aangepaste prognose kostenontwikkeling 2019

Frida Noordzij
Ayit Consultancy komt met een aangepaste kostenprognose voor de kinderopvang in 2019. De prognose is geüpdatet met nieuwe informatie uit de Rijksbegroting, die op Prinsjesdag werd gepresenteerd.
Foto: AdobeStock

Jaarlijks verzorgt Ayit Consultancy, in opdracht van Brancheorganisatie Kinderopvang, de kostenprognose voor het jaar daarop. In de update komen alleen de onderdelen van de prognose aan de orde, die zijn aangepast aan de nieuwste gegevens.

Klik hier om de volledige kostenprognose te zien die in juli 2018 werd gepubliceerd >>

Loonkosten

De juli-versie van de kostenprognose ging uit van een effect van -1,0 tot 0 procent op de loonkosten, gebaseerd op de Juninota. Volgens de begroting van SZW en VWS in 2019 geldt een stijging van 0,53 procent van de loonkosten. De loonkosten tellen voor 70 procent mee in de totale kostenontwikkeling.

Overige kosten

Als kinderopvang heb je verschillende kosten, waaronder huisvesting, energie, voeding en vervoer. De prognose van deze kostenstijgingen was in juli 2018 2,3 procent en is bijgesteld naar 2,5 procent. Daar bovenop komt nog een klein effect van de stijging van de btw van 6 naar 9 procent op onder meer voeding. Dit effect wordt geraamd op 0,1 procent, waardoor de prognose voor overige kosten is bijgesteld naar 2,6 procent.

Overzicht

De totale kostenontwikkeling van de dagopvang voor 2019 wordt beraamd op +5,47 tot +5,64 procent. Hierbij wordt de bkr voor baby’s niet meegenomen, omdat verschillen per locatie te groot zijn en de gemeten effecten te uiteenlopend. Bij de kostenprognose voor bso’s is het effect van de IKK wel meegenomen en betreft de geraamde totale kostenontwikkeling +2,47 tot +5,43 procent ten opzichte van het gemiddelde kostenniveau in 2018.

Het blijft van belang om de exacte prognose voor de dagopvang vast te stellen op basis van onderzoek van de eigen organisatie.

Bekijk hier de Update prognose kostenontwikkeling kinderopvang 2019 >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.