Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Moeder neemt geen afscheid, wat nu?’

Rahana: ‘Sylvia is net gestart op de peuterspeelzaal. Ze heeft moeite met afscheid nemen en huilt dan heel hard. Wanneer ze even niet oplet gaat haar moeder er gauw vandoor zonder gedag te zeggen. Ik begrijp die moeder niet, het is toch belangrijk om afscheid te nemen?’
Afscheid nemen.jpg
'Veel ouders moeten er zelf ook aan wennen hun kind bij anderen achter te laten' - Foto: Fotolia

Antwoord Marieke Grijpink:

Beste Rahana,

Natuurlijk is het belangrijk om afscheid te nemen, dat is duidelijk voor Sylvia: ‘Mama gaat nu weg, je krijgt een dikke kus. Jij gaat spelen met de andere kinderen, en straks komt mama je weer halen.’ Dat lijkt simpel. Maar wanneer dit gemakkelijk zou zijn voor de moeder van Sylvia, dan zou ze dat vast ook doen.

Wanneer kinderen starten op de peuterspeelzaal zijn ze vaak niet gewend zo lang van huis te zijn. Ze klampen zich aan de ouder vast of worden erg kwaad, vaak met heel hun lijf. Dat geldt andersom vaak ook. Veel ouders moeten er zelf namelijk ook aan wennen hun kind bij anderen achter te laten. Hun hersenen (‘het is goed voor mijn kind’) zeggen vaak iets anders dan hun hart (‘gaat het wel goed, ze moet zo huilen’). Hun emoties kunnen zich in zo’n situatie vertalen in pedagogische onhandigheid.  

‘Leg ook uit dat het goed is een ritueel te hebben bij het afscheid’

Neem bij het kennismakingsgesprek dan ook tijd om erover te praten. En vertel dat juist afscheid nemen bijdraagt aan het opbouwen van het gevoel van veiligheid. Leg ook uit dat het goed is een ritueel te hebben bij het afscheid. Dat kan voor ieder kind en elke ouder weer een ander ritueel  zijn. Het ene kind is gebaat bij een korte knuffel bij de deur, het andere kind vind het fijn wanneer de ouder even meespeelt.

Wanneer een ouder het moeilijk vindt, dan voelt een peuter dat naadloos aan. De peuter neemt de spanning over. Ook dat is met de ouder te bespreken. En… laat de boodschap vooral zijn: huilen mag, boos zijn mag, dan kan het kind ontladen en daarna meer ontspannen spelen.

Kortom, ga in gesprek en gebruik hierbij je deskundigheid! De moeder van Sylvia kan jouw adviezen waarschijnlijk prima gebruiken!

  • ‘Waarom wil Kees geen feestmuts op?’ Lees meer
  • ‘Meisje wil niet verschoond worden’ Lees meer
  • Kinderen moeten van ouders een kusje geven’ Lees meer
  • ‘Een dreumes op mijn groep bijt andere kinderen steeds’ Lees meer >>
  • ‘Drie jongetjes verpesten de sfeer in de groep’ Lees meer >>
  • ‘Een meisje wil steeds hetzelfde op brood’ Lees meer >>
  • ‘Meehelpen? Daar betaalt mama toch voor?’ Lees meer >>

Heb je ook een pedagogische vraag voor Annemiek en/of Marieke? Mail je vraag naar kinderopvang@bsl.nl onder vermelding van ‘Pedagogische vraag’. Dan lees je het antwoord binnenkort terug op Kinderopvangtotaal.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.