Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

80 procent kinderen zit onveilig in de auto

Frida Noordzij
Acht op de tien kinderen zitten niet veilig in de auto. Meestal gaat het mis bij het vastgespen van kinderen in autostoeltjes. ‘Bij een frontale botsing schiet het kind als een raket naar voren’, waarschuwt chirurg William Kramer.
Fotolia

Uit onderzoek van de Taskforce Kinderveiligheid, uitgevoerd door VeiligheidNL, onder 470 kinderen van nul tot en met acht jaar blijkt dat de helft van de autostoelen niet goed is geïnstalleerd. Zes op de tien kinderen zit te los ín de autostoel doordat de ouders of verzorgers de riempjes niet goed aantrekken. Draaiing van de autogordel was voor de baby- en peuterautostoelen (met harnassysteem) de meest gemaakte fout bij bevestiging van de autostoel in de auto met de autogordel (33 procent voor de babyautostoel en 22 procent voor de peuterautostoel).

Levensgevaarlijk

In 2017 belandden vijfhonderd kinderen van nul tot acht jaar op de eerste hulp na een auto-ongeluk. Tweehonderd van hen waren jonger dan drie jaar. ‘Bij een frontale botsing en een loszittend autogordeltje schiet het kind als een raket naar voren tegen de voorstoelen of door de voorruit. Dit kan leiden tot levensgevaarlijke verwondingen’, waarschuwt kinder- en traumachirurg dr. William Kramer. ‘Bij een niet goed sluitende gordel of bij een dikke winterjas slaan het hoofdje en de armen met grote kracht tegen de voorstoel en kan de gordel diep insnoeren, leidend tot ernstige inwendige verwondingen.’

Ouders

In tegenstelling tot de cijfers uit het onderzoek, denken negen op de tien ouders dat zij hun kind veilig vervoeren. ‘Een schokkend resultaat’, vindt Saskia Loet, van VeiligheidNL. ‘Met het kopen van de juiste autostoel ben je er nog niet. De volgende stappen zijn de correcte installatie van de autostoel in de auto en het goed vastzetten van je kind in de autostoel. Daarbij gaat nog veel mis. De gordel zit vaak gedraaid, volgt niet de juiste route, de gordel is niet goed vastgeklikt of de riempjes zitten veel te los.’

Tips

Ook als professional vervoer je kinderen in de auto of bus. Daarom deze vijf tips om kinderen veilig te vervoeren:

  1. Installeer de autostoel altijd conform de handleiding. Belangrijk is dat de autogordels niet gedraaid zijn, de juiste route volgen en goed zijn vastgeklikt.
  2. Gebruik je ISOFIX? Check of alle bevestigingshaken goed vastzitten. In het geval van de baby- en peuterautostoel moet ook het derde bevestigingspunt gebruikt worden.
  3. Trek de gordels van de autostoel goed aan. Er mag maximaal één centimeter ruimte tussen de gordel en het lichaam zitten.
  4. Let bij een peuterautostoel op de hoogte van het harnasje. Er mogen maximaal twee vingers ruimte tussen het harnas en de schouder zitten.
  5. Is het kind groot genoeg voor een kinderautostoel? Gebruik een autostoel mét rugleuning.

Ouderbelangenvereniging BOinK heeft haar leden gevraagd om na te gaan of ouders voldoende op de hoogte zijn van de veiligheid als het gaat om het vervoeren van kinderen in de auto.

Bron: VeiligheidNL

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.