Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

71 procent van de kinderopvangorganisaties heeft te weinig personeel

Bert Bukman
Het personeelstekort in de kinderopvang is verder gestegen. 71 procent van de kinderopvangorganisaties heeft nu een tekort aan personeel. Dit is een toename van 15 procent sinds mei. In de bso is het tekort met 79 procent nog groter.
werkdruk opvang
© Idanupong / stock.adobe.com

Dit blijkt uit cijfers van Kinderopvang werkt! De belangrijkste oorzaak is te weinig beschikbare kandidaten (81%). Daarnaast worden ziekteverzuim, uitstroom en een tekort omdat de organisatie wil groeien genoemd.

Het personeelstekort is een landelijk probleem, met uitschieters in de grote steden. Organisaties hebben vooral een personeelstekort op de dinsdag (95 procent) en donderdag (94 procent), maar ook op de maandag (84 procent). Op vrijdag en woensdag is het percentage weliswaar lager, maar heeft alsnog meer dan de helft van de organisaties een personeelstekort. In de dagopvang heeft 81 procent van de organisaties een wachtlijst.

Nieuwe medewerkers vinden

Om nieuwe medewerkers te vinden en huidige pedagogisch medewerkers te houden startte Kinderopvang werkt! de campagne Kinderopvang dankzij jou. Speciale aandacht van de campagne gaat uit naar medewerkers die snel ingezet kunnen worden en naar medewerkers voor de bso, waarvoor andere diploma-eisen gelden. Vooral het benaderen van medewerkers die zelf nog niet weten dat ze met hun diploma of deels afgeronde opleiding aan de slag kunnen blijkt een goede zet, die op korte termijn bijdraagt aan het verminderen van het personeelstekort.

Verruiming kwalificatie-eisen

Om een snelle instroom te bevorderen werd eerder dit jaar de diplomalijst verruimd met 174 diploma’s. Potentiële medewerkers die wel relevante praktijkervaring hebben maar niet het juiste diploma, kunnen eind dit jaar starten om via EVC (Erkenning van eerder Verworven Competenties) alsnog te voldoen aan de kwalificatie-eisen voor pedagogisch medewerker.

Veel werk in de toekomst

Het huidige en verwachte personeelstekort biedt medewerkers en studenten die overwegen om (opnieuw) in kinderopvang te gaan werken veel baanperspectief. De sector groeide het afgelopen jaar naar 111.000 medewerkers, een stijging van 9.000. Vijf jaar geleden was het aantal medewerkers in de kinderopvang nog 82.000.

1 REACTIE

  1. En hoe zorgen we ervoor dat PM’ ers ook in tijden dat het economische slechter gaat, niet direct hun baan verliezen? Denk aan de economische recessie van ongeveer 9 jaar geleden.
    Veel van mijn collega’s (pareltjes) zijn toen hun baan in de kinderopvang verloren en hebben zich (moeten) laten omscholen naar bijvoorbeeld een baan in de zorg. Zelf ben ik ook mijn baan eind 2014 kwijtgeraakt doordat de instelling moest gaan inkrimpen.
    De kinderopvang zou een stabielere werkomgeving/voorziening moeten worden waarvan kinderen/ouders ten alle tijden gebruik van kunnen maken, met of zonder baan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.