Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

50 miljoen voor indexering kinderopvangtoeslag

Het kabinet maakt 50 miljoen euro vrij voor de indexering van de kinderopvangtoeslag. Dit meldt de Brancheorganisatie op haar website. De indexering van de kinderopvangtoeslag is bevestigd in de miljoenennota van het ministerie van Sociale Zaken.
50 miljoen voor indexering kinderopvangtoeslag
Foto: ANP Photo

De Brancheorganisatie Kinderopvang is ‘verheugd dat het kabinet het belang van betaalbare en toegankelijke kinderopvang voor ouders en kinderen serieus neemt’. In de begroting is al 25 miljoen euro verwerkt voor het indexeren van de kinderopvangtoeslag over 2012. Het totale bedrag komt op 75 miljoen euro.

100 miljoen euro

In de miljoenennota wordt verder niks gezegd over een investering van 100 miljoen euro in de kinderopvang. Deze cijfers lekten eerder uit via de NOS. Kinderopvang speelt een bescheiden rol in de maatregelen die het ministerie van Sociale Zaken heeft aangekondigd voor 2014. Er wordt met geen woord gerept over de basisvoorziening voor peuters waarvan minister Asscher nog dit najaar zijn plannen bekend maakt.

Ouders

In de algemene miljoenennota wordt duidelijk dat de uitgaven aan de kinderopvangtoeslag fors naar beneden zijn bijgesteld. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de vraaguitval die hoger uitviel dan het kabinet had beraamd. In de miljoennota van het Ministerie van Sociale Zakenis te lezen dat het kabinet in 2014 wil werken aan de positie van ouders in de kinderopvang. Hiervoor zou de wet Kinderopvang aangepast moeten worden. Eén van de belangrijkste wijzigingen is dat alle ouders en oudercommissies recht krijgen op een bindende uitspraak van een geschilleninstantie.

Kindgebonden budget

Verder werd duidelijk dat de bedragen van het kindgebonden budget voor 2014 worden bevroren. De kinderbijslag voor oudere kinderen gaat stapsgewijs omlaag naar die van kinderen tot 6 jaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.