Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

2Samen in de race voor Appeltje van Oranje

Marianne Velsink
De Haagse kinderopvangorganisatie 2Samen maakt in mei kans om een Appeltje van Oranje te winnen met het project De Generatietuin. Deze prijs is een initiatief van het Oranje Fonds en wordt ook wel de Oscar van het Welzijnswerk genoemd. Dit jaar draait alles om het thema 'Alle jaren tellen'. De beste sociale initiatieven met een voorbeeldfunctie maken kans.
2Samen in de race voor Appeltje van Oranje
Foto: ANP Photo

De Generatietuin past perfect in het thema, omdat in het project hoogbejaarden in contact worden gebracht met de kinderen van de bso van 2Samen. De bedoeling is, dat zij samen de tuin bijhouden. De ouderen, met een gemiddelde leeftijd van 90 jaar,  zijn bewoners van Huize Royal.

Aardappelen
Sander ten Kate, pedagogisch medewerker bij 2Samen vertelt op de website van KIK (Kwaliteit in Kinderopvang) waarom De Generatietuin zo bijzonder is. ‘Kinderen leren samenwerken en zijn bovendien veel buiten. Werken in de tuin is ook erg leerzaam. Veel kinderen in de stad weten bijvoorbeeld niet meer waar hun eten vandaan komt. Je had hun gezicht eens moeten zien toen ze hier ontdekten dat aardappels uit de grond komen. Dat is fantastisch!’

Nieuwe generatie

De bewoners van Huize Royal zijn ook enthousiast. Zij geven aanwijzigingen aan de kinderen en maken zo contact met een nieuwe generatie. Zelf tuinieren zit er voor hen vaak niet meer in. Volgens Mary van Garderen, hoofd Activiteitenbegeleiding, genieten de ouderen echt van het contact met de kinderen.
Maxima
In totaal zullen drie initiatieven worden bekroond met een Appeltje van Oranje. Van de 167 aanmeldingen zijn tien projecten genomineerd. Een jury kiest eind maart de drie winnaars. De uitreiking vindt plaats in mei door koningin Máxima op Paleis Noordeinde.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.