Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

24/7 Kids is niet het enige hoofdpijndossier

De redactie van Reporter is in het dossier misstanden in de kinderopvang op nog een voorbeeld gestuit waar geconstateerde misstanden in een opvang pas maanden later tot handhaving leidden. Het gaat opnieuw om een kinderdagverblijf in Amsterdam: De Witte Vlinder.
1. Misstanden de Witte Vlinder.jpg
Op de babygroep zaten twee keer zoveel baby's als waar plek voor was. - Foto: iStock

Al in januari 2015 constateerden inspecteurs dat de kinderopvangorganisatie regels aan haar laars lapt. De administratie was niet op orde, er werden meer kinderen opgevangen dan mocht en daardoor kwam de emotionele veiligheid van kinderen in het geding. De overtredingen werden gemeld in het inspectierapport, maar tot handhaving kwam het nog niet.

Overvolle babygroep

Reporter zet op een rij wat er in de daaropvolgende maanden gebeurde. Pas nadat een medewerker van de locatie op 10 juni 2015 melding deed van een forse overschrijding van de maximale groepsgrootte, intensiveerde de inspectie. Een dag later, op 11 juni, werden 42 kinderen in een ruimte aangetroffen, waar plek was voor maximaal 28 kinderen. Terwijl de GGD in totaal 42 kinderen telt, weten de eigenaresse en medewerksters niet hoeveel en welke kinderen er precies aanwezig zijn. Op de babygroep zaten ondertussen tweemaal meer kinderen dan was toegestaan. Er waren te weinig bedjes voor het aantal kinderen, er was te weinig plek aan tafel en kinderen huilden langdurig.

Geen VOG

Bij een volgend bezoek van de inspectie, een paar dagen later, is de situatie nog niet verbeterd. Sterker nog, de inspecteurs spreken van ‘ernstige risico’s voor de kinderen’. Nog eens drie weken later constateren de inspecteurs dat er van vier beroepskrachten een Verklaring Omtrent Gedrag ontbreekt. De administratie is niet op orde en de eigenaar zou niet de waarheid spreken. Nog weer later, het is dan inmiddels 22 juli, zijn de problemen nog altijd even groot.

De Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim vindt dat gemeenten nu te weinig mogelijkheden hebben om slecht functionerende kinderdagverblijven snel te sluiten. Dit moet veranderen. Lees meer

Stoppen met deze opvang

‘De kinderopvangorganisatie is bij al deze inspecties al ver onder het nulpunt gekomen’, zegt Ruben Fukkink, hoogleraar Kinderopvang die de inspectierapporten door de redactie van Reporter onder ogen krijgt. ‘Het is alsof er iemand met 150 kilometer door de bebouwde kom rijdt waar hij 50 mag. Dan moet je als handhaver ook je conclusies trekken en stoppen met dit kinderdagverblijf. Maar dat is niet meteen gebeurd.’

Doorstart

Eind juli 2015, een half jaar nadat de eerste misstanden werden ontdekt, grijpt de gemeente in. De eigenaresse krijgt de keuze: of de opvang sluit of ze verkoopt het bedrijf aan iemand anders. Dat laatste gebeurt. Het kinderdagverblijf functioneert nog steeds. Met een nieuwe interim-manager aan het roer zijn de problemen bij de Witte Vlinder inmiddels verdwenen.

Amsterdamse kinderopvangondernemers, verenigd in de Branche Kinderopvang afdeling Amsterdam, vinden het zorgelijk dat ondanks inspanning om toezicht en handhaving te verscherpen, toch misstanden zoals bij 24/7 kids konden plaatsvinden. Lees hier hun reactie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.