Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Handhavingswet kijkt niet naar welzijn kind’

De huidige handhavingswet kinderopvang beschermt kinderen onvoldoende. De Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim vindt dat gemeenten nu te weinig mogelijkheden hebben om slecht functionerende kinderdagverblijven snel te sluiten. Dit moet veranderen.
Misstanden 24 7.jpg
Kinderen moesten hun slaapjes doen op een bankje in het park

Dit zegt Kukenheim dinsdagavond in actualiteitenprogramma Brandpunt. De aanleiding voor haar zorgen zijn de misstanden in het Amsterdamse kinderdagverblijf 24/7. Daar werden de overtredingen aan elkaar geregen, was het welzijn van kinderen serieus in gevaar, maar het duurde uiteindelijk anderhalf jaar voor de kinderopvanglocatie door de gemeente gesloten kon worden.

Instelling beschermen

In de tussentijd kreeg de kinderopvangorganisatie de gelegenheid om zich te verbeteren. Maar de misstanden hielden aan en zorgwekkende rapporten volgden elkaar snel op. Wethouder Kukenheim geeft toe dat de handhavingswet in deze zaak tekort is geschoten. ‘Je ziet dat die wet zich vooral richt om de instelling te beschermen tegen een overheid die te snel een instelling wil sluiten, terwijl je eigenlijk moet kijken naar wat goed is voor een kind.’

Zowel BOinK als de Branchevereniging Kinderopvang willen dat kinderopvangbestuurders strafrechtelijk vervolgd worden als zij zich bewust niet aan kwaliteitsnormen houden. BOinK gaat daarom deze week samen met een groep ouders aangifte doen tegen kinderopvangorganisatie 24/7 Kids. Lees meer

Buiten- en binnengroep

Uit een schokkende reconstructie van Brandpunt blijkt nu hoe geraffineerd de medewerkers de inspectie moesten omzeilen. Omdat er dagelijks tientallen kinderen teveel werden opgevangen, werden de kinderen ’s ochtends verdeeld in groepen: kinderen die nog niet konden praten werden naar buiten gestuurd met de pm’ers. Kinderen van kritische ouders of van ouders in de oudercommissie mochten altijd binnen blijven. De ‘buitengroep’ werd eerst apart gezet in een hobbyhok dat niet geschikt was om kinderen in op te vangen. De pm’ers moesten de kinderen daar zo stil mogelijk houden, zodat andere ouders hen niet opmerkten. Deze buitengroep was vanwege eventuele onaangekondigde bezoeken van de GGD standaard weg tussen 9 en 11.30 uur en tussen 12 en 15 uur.

Vieze luier

Kinderen moesten hun slaapjes doen op een bankje in het park, in de wandelwagen of zittend in het hobbyhok. Omdat de buitengroep tussen de middag maar een half uur binnen was, moesten ze in sneltreinvaart worden verschoond en hun warme maaltijd eten. Soms lukte dat niet en kregen kinderen snel een krentenbol mee voor onderweg of ze liepen in de middag door met een vieze luier. Ouders werd bij het ophalen verteld dat hun kind een warme maaltijd had gehad. Als ouders vroegen waarom hun kind altijd zo moe was, werd gezegd dat ‘het een leuke intensieve dag was met veel activiteiten’.

Kinderen ruilen

De buitengroep moest zich ook aan regels houden. Ze mochten niet op drukke plekken komen en straten waar ouders wonen, moesten vermeden worden. Een buitenlocatie mocht maar een beperkt aantal keer worden bezocht omdat het anders op zou vallen. Via een Whatsapp-groep communiceerden de pm’ers van binnen en buiten en de eigenaresse met elkaar. Bijvoorbeeld om elkaar te waarschuwen voor een ouder of een GGD-inspectie. Soms moesten kinderen geruild worden omdat ze te koud geworden waren.

Uitzending Brandpunt

De reconstructie is tot stand gekomen na vertrouwelijke gesprekken tussen de redactie van Brandpunt en oud-medewerkerkers van kinderdagverblijf 24/7 kids en ouders. Brandpunt is dinsdagavond 24 mei te zien op NPO2 om 20.30 uur.

1 REACTIE

  1. Dit is inderdaad te schandalig voor woorden, maar desondanks snap ik ook niet dat de pm-ers in kwestie aan mee hebben gewerkt!
    Als betrokken groepsleider hou je van kinderen en is het je passie. Dan kun je dit niet over je hart verkrijgen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.