Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kinderen de dupe van de crisis

Kinderen betalen de rekening van de crisis. Dat is de conclusie uit de Kinderrechtenmonitor 2013, woensdag gepresenteerd door Kinderombudsman Marc Dullaert. 'Steeds meer kinderen leven in armoede, de crisis heeft ook gevolgen voor het onderwijs en de zorg.' Ook maakt Dullaert zich zorgen over toenemende spanningen in gezinnen met financiële problemen.
Kinderen de dupe van de crisis
Foto: ANP Photo

De monitor laat op basis van feiten en cijfers, trends en ontwikkelingen zien hoe het met de rechten van kinderen in ons land is gesteld. Hoewel het op hoofdlijnen goed gaat, zijn er wel blijvende zorgen. Dullaert: ‘Een op de negen kinderen leeft in armoe en goed onderwijs op maat voor kinderen die extra zorg nodig hebben, wordt maar geen vanzelfsprekendheid.’

Kindermishandeling

Duizenden kinderen gaan niet naar school. Ook zijn er voor kinderen en jongeren lange wachttijden in de zorg en zijn veel kinderen nog slachtoffer van mishandeling. Verder is de situatie van asielzoekerskinderen niet structureel verbeterd. Dan zijn er ook nog jaarlijks 9000 zwerfjongeren onder de 23 jaar.

Luisteren naar kinderen

We moeten beter naar kinderen luisteren, vindt de Kinderombudsman. Dat gebeurt nu onvoldoende, bijvoorbeeld in de rechtspraak en in de (gesloten) jeugdzorg. De Kinderrechtenmonitor is in opdracht van de Kinderombudsman opgesteld door de Universiteit Leiden en het CBS. Dullaert komt met tal van aanbevelingen. Zo moet de politie bijvoorbeeld een up-to-date registratiesysteem krijgen van vermiste kinderen.

1 REACTIE

  1. Helaas hoor ik in dit onderzoek niets over het feit dat het gebruik van de kinderopvang sinds de crisis drastisch is afgenomen. Persoonlijk denk ik dat hier ook wel een verband zit. Konden ouders voorheen vragen en problemen delen met de pedagogisch medewerkster nu kunnen ze dat niet/ minder. Ook is voor de meeste ouders werken meer dan geld verdienen, maar ook iets voor je zelf doen, even iets anders als de kinderen, even weer Annelies zijn en niet de mama van. Hoe vaak hoor je niet tijdens het brengen van de kinderen in ben dol op ze hoor maar ik ben zo blij weer een dag te kunnen werken of jullie liever dan ik ik vind 1 kind al zo zwaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.