Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zweeds kinderdagverblijf kent geen hij en zij

Zweeds kinderdagverblijf kent geen hij en zij

Er is veel animo voor een kinderdagverblijf in de Zweedse hoofdstad Stockholm waar kinderen zo min mogelijk worden geconfornteerd met hun geslacht. Of je een jongen of een meisje bent speelt een ondergeschikte rol en de woorden ‘hem’ en ‘haar’ worden er gemeden.

Typisch gedrag
Het kinderdagverblijf, Egalia geheten, biedt plaats aan 33 kinderen van 1 tot 6 jaar oud. Pedagogisch medewerkers mogen naast ‘hem’ en ‘haar’ ook niet de woorden ‘jongens’ en ‘meisjes’ gebruiken. Kinderen zijn vriendjes, onegacht sekse. Verder wordt er in de keuze van speelgoed, boeken en activiteiten alles aan gedaan om jongens niet per se te laten beantwoorden aan typisch jongensgedrag (stoer, wild, brutaal) en meisjes aan meisjesgedrag (lief, schattig, sociaal vaardig).

Lof en kritiek
Er wordt wisselend gereageerd op de aanpak van het kinderdagverblijf. Het kindercentrum wordt gesubsidieerd door de zweedse overheid. Het is voor hen een belangrijk doel om seksespecifiek gedrag tegen te gaan, maar critici zien Egalia als te extreem. Ze vinden dat het veel te ver gaat en zijn bang dat kinderen in de war raken als ze buiten Egalia in de echte wereld of bijvoorbeeld op school terechtkomen.  veel ouders zijn juist enthousiast. Er bestaat inmiddels een lange wachtlijst voor de sekseneutrale locatie.

1 REACTIE

  1. Niet dat ik zo gelovig ben maar, God heeft mannen en vrouwen, meisjes en jongens geschapen. En de kinderen mogen dat gewoon weten wat ze zijn en wie ze zijn. En als een jongetje meisjes gedrag vertoont en hij doet dat van nature dan is er geen enkel probleem. Als een meisje met een auto wil spelen dan mag zij dat ook gewoon doen. Verbieden van dingen doen die je uit je natuur wilt doen brengt trauma met zich mee. Bij ons mogen ze gewoon zichzelf zijn!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.