Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zwarte week: veel ontslagen kinderopvang

Met de ontslagaankondigingen van kinderopvang- en welzijnsorganisaties MIK Maastricht, KION Nijmegen, Estro en Alifa Enschede krijgt de afgelopen week een zwart randje. Vanwege vraaguitval ontkomen steeds meer kinderopvangorganisaties niet meer aan saneringen en reorganisaties.
Zwarte week: veel ontslagen kinderopvang
Foto: ANP Photo

KION, de kinderopvangorganisatie uit Nijmegen en omgeving maakte bekend dat zeventig medewerkers worden ontslagen. Via natuurlijk verloop zijn er sinds 2011 al 200 mensen bij KION vertrokken. Gjalt Jellesma van oudervereniging BOinK schat dat de ontslagen in de hele kinderopvang voor 90 procent rechtstreeks het gevolg zijn van de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag. Bij Omroep Gelderland voert Jellesma nog een oorzaak aan voor vraaguitval bij KION: ‘Als je vanuit Nijmegen 20 kilometer naar het oosten rijdt dan kost kinderopvang in Duitsland eenvijfde van wat het in Nederland kost’.

MIK: 65 ontslagen

In Maastricht zijn de berichten al even slecht. Daar moeten 65 van de 700 medewerkers opstappen, werd vandaag bekend gemaakt. Eind januari werd al duidelijk dat er bij MIK locaties zouden sluiten en banen moesten verdwijnen. De medewerkers zijn donderdag van hun ontslag op de hoogte gebracht.

Alifa en Estro: Ondersteunde functies

Bij welzijnsorganisatie Alifa uit Enschede moesten deze week elf medewerkers opstappen. Zij waren vooral werkzaam in ondersteunende diensten zoals in administratie en ict. Ook bij de grootste landelijke organisatie Estro is vooral gesneden in management en ondersteunende functies. Toch is de verwachting dat ook daar meer ontslagen gaan vallen onder pedagogisch medewerkers.

Einde niet in zicht

De grote ontslaggolf van deze week volgt op berichtgeving uit Haarlem, Texel en nog veel meer andere plaatsen in het land waar ook flink gesneden wordt in het personeelsbestand. Volgens velen is het einde van de ontslaggolf nog niet in zicht. De kinderopvang staat onder druk. Landelijk wordt verwacht dat de kinderopvang dit jaar met 30 procent krimpt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.