Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zo veel overheidsbemoeienis niet nodig’

De overheid moet kinderopvangbedrijven niet verplichten websites bij te houden om ouders te informeren over de kwaliteit van hun organisatie. VVD en CDA betoogden dat woensdag bij een debat met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken over een wetsvoorstel om kwaliteit en veiligheid van de kinderopvang te verbeteren.
'Zo veel overheidsbemoeienis niet nodig'
Foto: ANP Photo

VVD-Kamerlid Ockje Tellegen sprak van overheidsbemoeienis waar die niet nodig is. Zij diende samen met CDA’er Pieter Heerma een amendement in om de regelzucht van tafel te krijgen. Adviescollege Actal gaf onlangs aan dat de regelgeving in de kinderopvang nodeloos ingewikkeld is. Asscher wil een deel van de aanbevelingen van Actal overnemen. Hij wijst er echter op dat sommige regels nu eenmaal noodzakelijk zijn voor een goede kwaliteit en veiligheid.

Belangen ouders

Maar Asscher vond bijvoorbeeld transparante websites wel nodig. Volgens hem moeten ouders genoeg informatie hebben om een verantwoorde keuze te kunnen maken voor de opvang van hun kind. ‘De belangen van de ouders moeten prevaleren boven die van de ondernemers’, vindt de minister.

Continue screening

Het wetsvoorstel regelt verder onder meer dat medewerkers in de kinderopvang continu gescreend worden om te zien of ze strafbare feiten hebben begaan. Ook komt er een wettelijke meldplicht kindermishandeling.

Veiligheid kinderen

Asscher wees tijdens het debat enkele malen op de Amsterdamse zedenzaak uit 2010 om het belang van het wetsvoorstel te onderstrepen. De Kamer steunt in grote lijnen zijn plannen om de veiligheid van de kinderen voorop te stellen, al toonde zij zich wel bezorgd over de regeldruk.De Kamer stemt op 16 april over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.