Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgkinderen hebben behoefte aan meer plusopvang

Ongeveer 4000 kinderen uit het speciaal onderwijs hebben behoefte aan meer bso+ opvang dan er nu beschikbaar is. Ondanks een vergelijkbare conclusie in 2007 is er voor deze groep in de tussentijd niets verbeterd.
Bso plus.jpg

Dit blijkt uit een onderzoek van Regioplan in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In tegenstelling tot scholen in het regulier basisonderwijs zijn scholen in het speciaal basisonderwijs niet verplicht om aansluiting met een buitenschoolse opvang te regelen als de ouder daarom vraagt. De Tweede Kamer wil weten wat hiervan de gevolgen zijn voor  de combinatie arbeid en zorg voor de kinderen.

Zorgvraag

De behoefte aan meer buitenschoolse opvang bestaat bij een klein deel van de ouders: zo’n 10 procent. Vertaald naar de populatie komt dat neer op ongeveer 4000 leerlingen in het speciaal basisonderwijs. Ouders hebben vrijwel altijd behoefte aan bso+, naschoolse opvang die speciaal is toegerust op kinderen met een zorgvraag. Deze vorm van opvang is te weinig voor handen of het is te duur.

Op steeds meer plekken in Nederland openen kinderopvangorganisaties hun deuren voor zorgkinderen. Zoals bijvoorbeeld bij Media Kinderopvang in Hilversum en Kinderopvang Hengelo. Lees meer

Vervoer leerlingen

Daarnaast spelen problemen met het regelen van vervoer van en naar bso-locaties. Gemeenten hebben hierover regels opgesteld, maar deze gaan vaak alleen over het leerlingenvervoer tussen school en huis, niet tussen school en buitenschoolse opvang. Ouders van kinderen die extra begeleiding nodig hebben ervaren de meeste problemen om de zorg voor hun kind goed te kunnen combineren met arbeid. De reguliere bso blijkt niet geschikt en bso+ is niet altijd beschikbaar.

Aanbevelingen 2007

Deze belemmeringen uit het onderzoek komen vrijwel geheel overeen met de belemmeringen die ook al in 2007 werden ervaren. De aanbevelingen van toen, kunnen zo worden meegenomen naar dit rapport van Regioplan. Dit is onder andere dat het bso+aanbod moet worden uitgebreid en dat het een mogelijke oplossing is om scholen in het speciaal onderwijs ook te verplichten naschoolse opvang te organiseren.

Gastouderopvang

Ouders zouden ook beter voorgelicht moeten worden over de mogelijkheden die er al bestaan voor passende buitenschoolse opvang. De mogelijkheid om gebruik te maken van gastouderopvang moet nadrukkelijk in ogenschouw worden genomen, zeggen de Regioplan-onderzoekers in hun aanbevelingen. Want voor de kinderen die niet zozeer speciale zorg nodig hebben, maar waar wel behoefte is aan kleinschalige opvang, kan gastouderopvang een goede uitkomst zijn.

Meer weten? Lees hier het onderzoek Sbo-leerlingen en kinderopvang >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.