Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgen over half miljoen kinderen’

Kinderrechtenmonitor

Ondanks dat kinderen in ons land gemiddeld genomen gelukkig zijn en leven in welvaart, maakt Kinderombudsman Marc Dullaert zich zorgen over ongeveer een half miljoen kinderen. Bijvoorbeeld omdat ze te maken hebben met kindermishandeling of armoede. Dullaert stelt dat in de dinsdag te verschijnen Kinderrechtenmonitor. Die monitor baseert zich op verschillende eerder gedane onderzoeken over zaken die met kinderrechten te maken hebben.

Kindermishandeling
In de monitor doet de ombudsman een aantal aanbevelingen om de situatie van kinderen in Nederland beter te maken. Zo zou er meer preventie en betere behandeling van kindermishandeling moeten komen, zouden de rechten van minderjarige vreemdelingen gerespecteerd moeten worden door ze bijvoorbeeld het recht te laten hebben om bij hun ouders op te groeien. Ook wil hij dat kinderen met een beperking voldoende ondersteuning houden bij het volgen van onderwijs, ook in tijden van bezuinigingen, en moeten de (stijgende) hoge aantallen van kinderen in armoede beperkt worden. Daarnaast adviseert hij de rechten van minderjarigen die in aanraking komen met justitie en politie te respecteren.

Effect van wetsvoorstellen op kinderen
Dullaert pleit onder meer voor het verplicht stellen van een jongeren- en kindeffectrapportage bij wetsvoorstellen die invloed hebben op kinderen en jongeren. Met betrekking tot asielkinderen zegt hij dat het hoge percentage afwijzingen van verzoeken tot gezinsmigratie hem ernstige zorgen baart. Maandag pleitte hij al voor het opschorten van het uitzetten van asielkinderen die hier al zijn geworteld.

Homoseksualiteit
Ook over openheid over homoseksualiteit op scholen maakt hij zich zorgen: daarvan is nog geen sprake. ‘De school lijkt dan ook niet zo’n veilige omgeving te zijn voor homojongeren. De overheid zou er goed aan doen om actief te bevorderen dat kinderen met homoseksuele gevoelens dezelfde veiligheid op school ervaren als andere kinderen.’

Kinderen in armoede
Over kinderen die leven in armoede adviseert de kinderombudsman deze groep, en kinderen die net tegen de armoede aanleunen, goed te volgen en verder afglijden te voorkomen. Ook moet voorkomen worden dat jongeren gaan zwerven en moet de positie van zwerfjongeren verbeterd worden. De Kinderrechtenmonitor is in opdracht van de Kinderombudsman opgesteld door de Universiteit Leiden en het Sociaal en Cultureel Planbureau en wordt vanaf nu elk jaar uitgegeven.

Bron: ANP
Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.