Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgen om toename investeringsmaatschappijen in de kinderopvang

mvelsink
Investeringsmaatschappijen zoals Onex, Bain Capital private Equity en de Norlandia Care Group trekken kinderopvangorganisaties leeg en hangen ze vol met schulden. Dat vindt Gijs van Dijk, Tweede Kamerlid van de PvdA. Hij maakt zich zorgen om de toename van 'sprinkhaankapitalisten' in de kinderopvang.
iStock

Afgelopen maand plaatste hij een artikel op de website van de PvdA waarin hij zijn zorgen uit. Volgens van Dijk zitten dergelijke investeringsmaatschappijen er alleen maar om zoveel mogelijk geld te verdienen voor zichzelf en voor buitenlandse aandeelhouders.

Estro

Van Dijk verwijst naar het faillissement van Estro in 2014. Duizenden pedagogisch medewerkers stonden toen op straat toen de investeerder failliet ging. Locaties werden onverwacht gesloten. Meteen werd vermoed dat het om doorgestoken kaart ging. Dezelfde dag dat het faillissement bekend werd gemaakt, werd namelijk ook de nieuwe eigenaar bekend. Deze kandidaat kwam uit dezelfde koker van durfkapitalisten.

Financiële buffer

Van Dijk vindt het zorgelijk dat de Kids Foundation (waar ook Smallsteps onder valt, de opvolger van Estro) opnieuw in handen is gekomen van een investeringsmaatschappij. ‘Een buffer voor slechte tijden, als er minder economische groei is en dus minder kinderen naar de opvang gaan, is er niet. Terwijl dat juist van groot belang is voor de kinderopvang om ook te kunnen blijven bestaan in slechte tijden.’

Publiek geld

Van Dijk vindt dat publiek geld voor de kinderopvang niet terecht mag komen bij aandeelhouders van Wall Street, terwijl het beter besteed kan worden aan opleidingen voor personeel, lagere tarieven voor ouders of een extra kracht voor baby’s. ‘Ik wil dat publiek geld wordt uitgegeven aan een goede crèche. Als er door een kinderopvang winst wordt gemaakt, moet dat terug naar de kwaliteit van de opvang.’

Ouders beter informeren

Als eerste stap voor verbetering wil Van Dijk dat ouders beter geïnformeerd worden over de partij achter hun kinderopvang en de precieze doelstelling van deze partij. ‘Zo kunnen ouders zelf bepalen of zij de zorg voor hun kind willen toevertrouwen aan dit soort investeringsmaatschappijen.’ Ook vindt hij dat medewerkers een stem moeten krijgen als een investeringsmaatschappij een crèche wil opkopen.

Lees zijn betoog hier

 

We spraken vorig jaar met Jeanine Lemmens, CEO van kidsFoundation over de kritiek op de overname van Kids Foundation door de Canadese investeerder Onex. ‘Ik wil afgerekend worden op kwaliteit, niet op de organisatievorm.’ Lees meer in dit PREMIUM-artikel

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.