Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 1899 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

Anders kijken naar kinderen

Ervaringsgericht werken is een methode met twee uitgangspunten: welbevinden en betrokkenheid. Kinderen komen pas goed tot ontwikkeling als deze twee elementen goed in balans zijn. Bij kinderdagverblijf Bij Ons zijn ze fan van deze aanpak. Tesse Nuijten en Marloes Jansen van Bij Ons leggen uit hoe het werkt in de praktijk.

Op werkbezoek in Berlijn

Het kan erg verfrissend zijn om eens een kijkje te nemen bij collega's over de grens. Opvangorganisaties KomKids (Schiedam) en DAK (Den Haag) organiseren met de Duitse partner Kindergärten City in Berlijn zo'n uitwisseling. Vier deel- nemers vertellen wat hen heeft geïnspireerd en verrast.

Column – Anders dan anders

Als pm'ers komen we allemaal soms kinderen tegen waar we ons zorgen over maken. Dat kan beginnen met een vaag gevoel; er is iets niet oké. Je brengt het ter sprake bij de ouders en je team. Vervolgens wordt een traject gestart om te onderzoeken wat er aan de hand is en wat de juiste aanpak is. Maar er zijn ook situaties waarbij het overduidelijk lijkt dat er iets mis is met een kind, maar toch zeggen de ouders er geen woord over… 'Als je er niet over praat is het er niet'?

Junis en Enjoy! gaan voor zij-instromers

Een deel van het broodnodige personeel in de kinderopvang moet gezocht worden bij mensen die nu een heel andere baan hebben. Kinderopvangorganisaties zijn creatief om mensen op die manier binnen te halen, zo blijkt bij Junis Kinderopvang en Enjoy! Kinderopvang. Een kijkje in de keuken van twee kinderopvangorganisaties en de ervaringen van twee zij-instromers.

Column – Menselijk leiderschap

Leiderschap wordt van je verwacht als je een team aanstuurt. En al helemaal als er een crisis is. En van een crisis kunnen we ondertussen toch wel spreken. Corona is twee jaar geleden gekomen en helaas nog niet vertrokken. Tel daarbij een personeelstekort dat aan het ontstaan is op en je hebt in mijn ogen op z'n minst een serieuze situatie. Gelukkig kon de sector redelijk doordraaien er zijn we er dusver niet slecht uitgesprongen. De financiële schade bleef bij velen beperkt door het terugbetalen van de eigen bijdrage aan ouders na de lockdowns. De politiek is zich bewust van de taak en verantwoordelijkheid van ons werk. En dan is er nog de vraag om meer arbeidsparticipatie door de vergrijzing. Kortom: kinderopvang telt mee! En onze pedagogisch medewerkers hebben het ondertussen door alle regelgeving plus de verwachtingen van ouders drukker dan ooit.

‘Neem je taak als partner in de opvoeding serieus’

Een kindje krijgen heeft een enorme impact op het leven van de kersverse ouders. Er verandert van alles, waaronder de rol van beide partners. Tel daar het slaapgebrek bij op en de deur staat wagenwijd open voor stress- en conflictsituaties. Hoe kunnen kinderopvangorganisaties als opvoedpartner ouders voorbereiden op én begeleiden bij het ouderschap? Met de Ouderacademie biedt Ellen Buschman trainingen voor (aanstaande) ouders en ziet zij kansen liggen voor de kinderopvang.

Soms strandt een IKC-traject

Ondanks jaren van voorbereiding lukt het niet altijd om de vorming van een Integraal Kind Centrum (IKC) tot een goed einde te brengen. De redenen kunnen sterk uiteenlopen, variërend van een gebrek aan vertrouwen tussen de deelnemende partijen tot een gemeente die roet in het eten gooit. Twee praktijkgevallen waar vier IKC-adviseurs hun mening over geven.

‘Kinderen worden hier winterhard’

Een groene bso is niets nieuws, maar Natuurfontein in Amsterdam gaat een flinke sprong verder dan 'lekker vaak naar buiten'. Directeur Jeroen Hilbrink: 'Wij komen nauwelijks binnen. Duurzaamheid en buitenzijn zitten in ons DNA. We willen een wereld creëren waarin het contact tussen kind en natuur weer vanzelfsprekend is.' Een middag bij een natuurkinderopvang met grote ambities.

Oppassen met melamine en bamboe

De verkoop van bamboeservies is sinds februari 2021 verboden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Voor de mensen die het op de kinderopvang of thuis hebben, raadt zij het gebruik ervan af. Ook melamineservies voor warm eten bij kinderen tot 3 jaar doet ze in de ban. Vervelend, want veel kinderservies is hiervan gemaakt. Hoe kun je het melamine- en bamboeservies herkennen en wat is precies het probleem?

‘We willen betere kansen voor ieder kind’

Betere kansen voor kinderen in Amsterdam-West. Met dat doel voor ogen praten de scholenstichting AWBR en kinderopvangorganisatie AKROS over nauwe samenwerking en wellicht in de toekomst zelfs een fusie. Ze willen kindcentra opzetten die elk uniek zijn en goed aansluiten bij wat kinderen in de buurt nodig hebben. Bestuurders en praktijkmensen aan het woord. 'Niet één uniform concept, maar maatwerk.'

Verfijn de zoekresultaten

Nieuwsbrief Abonneren