Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zo bouw je aan een financiële buffer

Als (kinderopvang)ondernemer weet je: niet alle financiële tegenslagen kunnen verzekerd worden. Daarom is het hebben van een financiële buffer belangrijk voor een gezonde organisatie. Hoe bouw je die op? Het Waarborgfonds Kinderopvang komt met een handreiking.
Pixabay

De kinderopvangsector is constant in beweging: jaren van groei worden afgewisseld met periodes van recessie. Nieuwe wetgeving of onvoorziene situaties zoals de coronacrisis kunne leiden tot onverwachte kostenverhogingen. Goed dus om je daar als ondernemer financieel op voor te bereiden.

Hoe doe je dat? Het Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang komt met een handreiking met uitleg en praktische tips voor het opbouwen van een buffer.

Financiële buffer

Een financiële buffer zorgt zowel in goede als in mindere tijden voor continuïteit van de organisatie. Een buffer zorgt voor:

  • werkkapitaal in mindere jaren en bij onzekere vooruitzichten;
  • mogelijkheid voor het doen van onverwachte, maar noodzakelijke, vervangingsinvesteringen bij (on)verwachte gebreken in het pand, van inventaris of transportmiddelen;
  • financiële ruimte bij de invoering van nieuwe wetgeving;
  • tijd en voldoende financiële middelen om een reorganisatie door te voeren.

3 stappen

Welke stappen kun je volgen om dit te bepalen? De handreiking licht de volgende drie stappen toe:

  • Stap 1. Inzicht in je financiële positie
  • Stap 2. Mogelijk onverwachte situaties
  • Stap 3. Financiële gevolgen van deze situaties

Bekijk de handreiking ‘De financiële buffer’ >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.