Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelf in actie komen bij kindermishandeling

Zelf in actie komen bij kindermishandeling

De gemeente Amsterdam heeft in samenwerking met hulpinstanties een routekaart opgesteld die aangeeft wat professionals moeten in geval van geweld waarbij kinderen betrokken zijn, of een vermoeden daarvan. Met de routekaart beperkt de actie zich niet langer tot alleen een melding van het vermoeden bij Jeugdzorg, maar biedt het handvatten om zelf in actie te komen.

Geen ‘geshop’ meer
Door eerder in het proces in actie te komen, is de kans groter dat de voor ouders bekende professionals, zoals de pm’er in de kinderopvang, in gesprek met ze gaan om samen te kijken welke hulp het gezin zou moeten krijgen. Ook geeft de routekaart stappen aan voor wanneer er acuut hulp nodig is. Dit voorkomt ‘shoppen’ tussen instanties denkt de gemeente Amsterdam.

Kinderen staan voorop
De gedachte achter de methode is dat het kind altijd voorop staat. Bij de aanpak van huiselijk geweld moet meer aandacht zijn voor eventueel betrokken kinderen. Zo moet een arts op de spoedeisende hulp of in de huisartsenpost oog hebben voor de kinderen in de wachtkamer die zijn meegekomen met hun mishandelde moeder of vader. De routekaart maakt duidelijk wat deskundigen in voorkomende gevallen moeten doen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.