
Met de decentralisatie van de jeugdzorg is het de bedoeling dat zorg aan kinderen dichterbij huis plaatsvindt. De gemeente Rotterdam stelde daarom in 2014 al wijkteams op met geschoolde hulpverleners die zich focussen op probleemgezinnen en het lot van kinderen. Desondanks merkt René Meuwissen, directeur van Jeugdzorg Rotterdam, dat dit nog niet overal optimaal werkt. Ouders en kinderen weten niet altijd bij wie ze een vraag over jeugdhulp kunnen stellen. Niet alle reguliere kinderopvangorganisaties en peuterspeelzalen zijn geschikt voor de opvang van kinderen met een (zware) zorgvraag.
Plusgroep
In de gemeente Rotterdam bestaat er een Plusgroep waar kinderen terecht kunnen die om wat voor reden dan ook niet mee kunnen komen in de reguliere opvang. In Rotterdam zijn dit naast de peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en VVE-groepen ook nulgroepen. Als een kind over het algemeen niet mee kan komen in reguliere opvanglocaties, is het alternatief dat hij/zij thuis blijft. Dat is zonde, want juist kinderen met een achterstand zijn voor hun cognitieve en sociale ontwikkeling gebaat bij de kinderopvang.
Opvoedondersteuning
De Van Veldhuizen Stichting verzorgt Kinderopvang Plus in Rotterdam, speciaal voor kwetsbare kinderen van 0-4 jaar. Daarnaast geeft de organisatie opvoedondersteuning aan (probleem)gezinnen en kinderen van 0 tot 18 jaar. Op de locatie werken alleen hoger opgeleide medewerkers en de begeleiding van gezinnen is intensief.
Wijkteams
Rotterdam wil het traject naar de Plusgroep versimpelen door de wijkteams meer regie te geven om deze kinderen te plaatsen. Samen met de Van Veldhuizen Stichting heeft de gemeente geregeld dat de aanvraag voor kinderopvang Plus niet meer via de gemeente/GGD hoeft, maar direct via het wijkteam. In een persbericht zegt Renate Verschoor, directeur van de Van Veldhuizen Stichting, dat wijkteams de Plusgroep sinds deze maatregel beter weten te vinden en dat de aanmeldprocedure veel vlotter is geworden. Gezinnen zouden daardoor steeds minder vaak tussen wal en schip raken.
Acute hulp
De intensievere samenwerking met wijkteam past bij de uitspraak van de wethouder van Jeugd Hugo de Jonge: ‘Zoek naar oplossingen en heb lef om buiten de lijntjes te kleuren.’ Ondertussen blijft het aantal kinderen dat speciale kinderopvang nodig heeft, stijgen. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de Kinderbescherming. Aanvragen voor plaatsingen moeten effectiever en sneller worden behandeld en afgehandeld. In het NRC van 17 april 2015 vertelde Kinderombudsman Marc Dullaert dat hij vreest voor de kinderen en de gezinnen die acuut hulp nodig hebben ‘niet tijdig in beeld zijn’.
Passende kinderopvang biedt bijna alleen maar voordelen. Al is de weg ernaartoe verre van geplaveid. Op steeds meer plekken in Nederland openen kinderopvangorganisaties hun deuren voor zorgkinderen. Zo ook Media Kinderopvang uit Hilversum en Kinderopvang Hengelo. Lees meer