Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wifi verboden in Franse kinderopvang

In Frankrijk wordt het gebruik van wifi verboden in kinderdagverblijven en andere instellingen voor kinderen onder de 3 jaar. België gaat zover nog niet, maar ziet wel graag dat kinderdagverblijven terughoudend zijn in het gebruik van wifi. In Nederland leeft dit onderwerp helemaal niet.
Wifi verboden in Franse kinderopvang
Foto: ANP

Als je gaat googlen of wifi-stralingen schadelijk zijn voor het (jonge) kinderbrein, stuit je op verschillende onderzoeken die elkaar tegenspreken. Er zijn felle tegenstanders van het gebruik van wifi in de buurt van kinderen, maar evenveel voorstanders vinden dat je je er niet te druk om moet maken.

Wifi-verbod op school

In Frankrijk is nu een wet aangenomen waarin de radiofrequente stralingsbelasting zoveel mogelijk wordt beperkt. Één van de maatregelen is om wifi in instellingen voor kinderen onder de 3 jaar helemaal te verbieden. Het originele plan was om wifi ook te verbieden op scholen, maar dit zou de ontwikkeling van digitale technologie van kinderen teveel in de weg staan. Het werd daarom alsnog afgewezen.

De Consumentenbond testte in 2013 diverse babyfoons om uit te zoeken of elektronische magnetische golven gevaarlijk zijn voor baby’s. Dat blijkt heel erg mee te vallen. Toch adviseert de Consumentenbond om minimaal één meter afstand tussen het bedje en de babyfoon te houden om de straling zo klein mogelijk te houden. Lees meer >>

Reclame maken

Behalve het verbod voor de kinderopvang is het in Frankrijk voortaan wettelijk verboden om bij kinderen jonger dan 14 jaar reclame te maken voor tablets. Het plaatsen van zendingsmasten moet voortaan in samenspraak met de lokale autoriteiten worden overlegd. Als er een school of kinderopvang in de buurt is, mag de zendmast niet worden geplaatst. Zendmasten die al zijn geplaatst en een te hoog stralingsniveau hebben, moeten dit verminderen. Verder komt er een uitgebreide informatiecampagne waarin Franse burgers wordt gevraagd niet te gaan slapen met een mobiele telefoon onder hun kussen of vlakbij het bed. Als kinderen met een telefoon of tablet spelen, wordt geadviseerd om hem in de vliegtuigmodus te zetten. Verder wordt burgers afgeraden om te bellen of internetten in de trein of de metro.

België

Kind en Gezin, een adviserend agentschap van de Vlaamse overheid, wil niet zo ver gaan dat wifi verboden moet worden in de kinderopvang. Toch pleit ze voor voorzichtigheid omdat de hersenen van kinderen nog in volle ontwikkeling zijn. Kinderen horen daarom tot de hogere risicogroep. Kind en Gezin adviseert daarom:

  1. mobiele telefoons tot 12 jaar te beperken
  2. mobiele telefoons niet op het lichaam te dragen
  3. liever berichtjes sturen dan bellen
  4. wifi alleen in te schakelen als het echt nodig is
  5. de modem in een ruimte zetten waar niemand verblijft
  6. draadloze telefoons niet in of naast een slaapkamer of speelruimte te plaatsen
  7. draadloze babyfoons niet te dicht bij de wieg te plaatsen.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.