Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wiersma: ‘Niet alle ventilatieproblemen zullen deze winter al zijn opgelost’

Met de maatwerkregeling verwacht minister Wiersma desondanks wél dat veel scholen 'zo snel mogelijk' hun ventilatieproblemen kunnen oplossen. Met de voorgaande SUViS-regeling is dat niet gelukt, blijkt uit zijn antwoorden op kamervragen van vorige week. De minister zegt signalen te hebben gehad dat sommige schoolbesturen en gemeenten de eigen bijdrage niet konden opbrengen: 'Hierdoor was de regeling niet toereikend genoeg.'  
staatssecretaris-wiersma-szw-kleine-bso-contracten-zijn-knelpunt-op-de-arbeidsmarkt
Dennis Wiersma, demissionair staatssecretaris voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Foto: ANP/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

De kamervragen werden gesteld door Segers en Bikker, beiden ChristenUnie, naar aanleiding van het bericht ‘Veel schoolleiders hebben geen idee wanneer de ventilatie in de klas op orde komt’ uit dagblad Trouw, vlak voor de zomervakantie. De SUViS-regeling is binnen de maatwerkregeling voortgezet. Minister Wiersma wil scholen met de maatwerkregeling tegemoet komen.

Urgente gevallen

Hij legt in zijn antwoord op de kamervragen uit hoe de maatwerkregeling volgens hem gaat helpen: ‘De maatwerkregeling kent een basiscomponent met standaard cofinanciering vanuit het Rijk van dertig procent. Daarnaast is er een vangnet-component van zestig procent Rijksbijdrage, op basis van aanvullende voorwaarden, voor de meest urgente gevallen.’ Met de meest urgente gevallen doelt hij op scholen die voor de SUViS-regeling de meeste moeite hadden met het opbrengen van de eigen bijdrage.

Winter

Wiersma verwacht dat scholen hiermee zo snel mogelijk hun ventilatieproblemen kunnen oplossen. Hierbij moet volgens de minister wel worden opgemerkt dat aanpassingen aan het ventilatiesysteem tijd kosten, en dat de maatwerkregeling tot het voorjaar kan worden aangevraagd: ‘Niet alle ventilatieproblemen zullen dus deze winter al zijn opgelost.’ Bovendien geldt voor sommige scholen dat hun gebouw binnen afzienbare tijd moet worden vervangen, en de minister vindt dat investeren in ventilatiemaatregelen voor deze scholen niet doelmatig is.

Tevreden

‘Welke specifieke doelen wilt u bereiken met de preventiemaatregel en wanneer bent u dit najaar tevreden?, vragen Segers en Bikker zich af. Wiersma noemt daarop ventilatie een belangrijk onderdeel, maar zeker niet de enige preventieve maatregel. Hij denkt daarbij aan onder meer afstand houden, testen bij klachten en thuisblijven bij een positieve zelftest.

‘Ons gezamenlijke doel met deze sectorplannen is om corona onder controle te houden, aldus de minister. ‘Daarbij moet zowel de toegankelijkheid van de zorg, als de sociaal-maatschappelijke en economische continuïteit en vitaliteit gewaarborgd worden.’

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.