Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wiegendood neemt niet af: meer aandacht nodig voor preventie

Het aantal baby’s dat plotseling overlijdt is in 2019 licht gestegen en neemt al jaren niet meer af. ‘Door goede preventie kan zuigelingensterfte voor een groot deel worden voorkomen.’ De Vereniging Ouders van Wiegedoodkinderen trekt aan de bel.
Pixabay

In 2019 werd een lichte stijging vastgesteld van het aantal baby’s dat plotseling en onverwacht is overleden in Nederland. In 2019 zijn van de 169.680 levendgeborenen 13 baby’s overleden. De doodsoorzaak: wiegendood, ofwel: SIDS (Sudden Infant Death Syndrome), een kind dat niet ziek is overlijdt plotseling, zonder duidelijke oorzaak. In 2018 overleden 10 baby’s aan wiegendood.

Er is nog een andere definitie: SUDI (Sudden Unexpected Death in Infancy), waarin alle doodsoorzaak-categorieën van plotseling en onverwacht overlijden van zuigelingen worden samengenomen. Onder die noemer overleden in 2019 31 baby’s, tien meer dan in 2017.

Vereniging Ouders van Wiegedoodkinderen

Goede preventie heeft in Nederland bijgedragen aan een relatief laag sterftecijfer van baby’s. Maar preventie blijft nodig, zeker nu er geen structurele afname is. Daarom de Vereniging Ouders van Wiegedoodkinderen aan de bel, in een persbericht waarin zij aandacht vragen voor preventie van wiegendood. ‘Tijd om mensen weer bewust te maken van de risico’s en wat je zelf kan doen om de risico’s voor die kleintjes zo klein mogelijk te houden.’

Preventieve adviezen

De kans op wiegendood is erg klein als ouders/verzorgers de Veilig Slapen-adviezen volgen.

De 4 van Veilig Slapen:

Als ik de baby in bed leg, dan …

…leg ik het op de rug.

Het risico op SUDI voor baby’s die op de buik te slapen worden gelegd is ongeveer 4 keer groter dan voor baby’s die te slapen worden gelegd op de rug. Het voorover met mond en neus op de ondergrond terechtkomen kan obstructie van de ademwegen veroorzaken.

…leg ik het in een eigen bedje of wieg.

De meest veilige slaapplek voor een baby is een eigen bedje of wieg, zonder zachte materialen, dat ten minste de eerste 6 maanden op de slaapkamer van de ouders staat. Een baby loopt een hoger risico op SUDI wanneer hij of zij bij de ouders in bed slaapt. Hierin slaapt het namelijk op een zacht matras, met zacht beddengoed, en is er een hoger risico op warmtestress en kan de ouder onbedoeld op de baby komen te liggen. Samen slapen in één bed is vooral risicovol voor baby’s tot 4 maanden, en wanneer een van de ouders rookt kan het risico voor SUDI wel 10 keer zo groot zijn. Door het bedje van de baby wel in dezelfde slaapkamer te zetten, is er meer toezicht. Dit is een beschermende factor tegen SUDI, waardoor een baby een 3 keer lager risico loopt.

leg ik het in een goed passende babyslaapzak.

Baby’s die onder een dekbed te slapen worden gelegd hebben ook een minstens 4 keer hoger risico op SUDI. Tevens kunnen baby’s onder beddengoed terecht komen, of er met mond en neus tegenaan of op komen te liggen. Dit kan de ademhaling van de baby belemmeren. Het meest veilige beddengoed voor een baby, is een goed passende slaapzak, zonder extra beddengoed daar overheen. Zo heeft een baby een ruim 3 keer lager risico op SUDI in vergelijking met een baby die niet in een slaapzak te slapen wordt gelegd.

leg ik het in een leeg bedje, zonder zachte materialen.

(zie punt 2)

Klik hier voor meer informatie over De 4 van Veilig Slapen >>

Onderzoek

Op dit moment vindt opnieuw onderzoek naar wiegendood/SIDS en SUDI plaats, met het doel na te gaan of de preventieve adviezen moeten worden aangepast. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Ir. Floortje Kanits van de Wageningen Universiteit met medewerking van de Vereniging Ouders van Wiegendoodkinderen en de expertisegroep wiegendood van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

1 REACTIE

  1. Bij vrienden maakte ik n wiegedood mee en dat maakte veel indruk.Toen ik zelf n kindje kreeg volgde ik de instructies van de kraamhulp zorgvuldig op,een opgerolde luier of handdoek tegen t ruggetje,en het kindje altijd op de zij leggen,een keer op links,volgende keer rechts.Nooit op rug of buik leggen. Op rug kan t stikken in zijn voeding en op buik stikken in matrasje.Vind t gek dat de adviezen door de jaren heen zo veranderen,moeders zijn in t begin onzeker , en luisteren naar mensen waarvan ze denken dat die weten hoe het moet,maar je kan beter doen wat je zelf t beste vind en wat je hart je ingeeft

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.