Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Wetenschappelijk onderzoek: sluiting kinderopvang en scholen levert weinig op

Het sluiten van kinderopvang en scholen heeft nauwelijks effect op de verspreiding van virussen als SARS en MERS. Dat zegt een team van Britse wetenschappers. Mogelijk geldt dit ook voor het coronavirus, COVID-19. Hun onderzoek is gepubliceerd in het vermaarde medische tijdschrift The Lancet.
AdobeStock

Net als in Nederland zijn in het Verenigd Koninkrijk de kinderopvang en de scholen gesloten. Data van SARS- en MERS-onderzoeken lijken te suggereren dat sluiting de verspreiding maar zeer beperkt tegengaat, blijkt uit onderzoek van University College London. Dit hangt samen met het feit dat jongere kinderen maar weinig symptomen hebben als ze besmet zijn.

De wetenschappers zetten in totaal 16 eerder verschenen studies op een rij. Hieruit blijkt volgens hen dat het thuishouden van leerlingen weinig uitmaakt in het aantal besmettingen en sterfgevallen. Bij gewone griep is dat anders, want daar werkt het sluiten van kinderopvang en scholen wel.

Vergelijking met Sars

Onderzoek van de Sars-uitbraak in 2003 wijst in die richting. In China, Hongkong en Singapore bleek de sluiting van kinderopvang en scholen achteraf niet te hebben bijgedragen aan de bestrijding van dit virus, dat verwant is aan het huidige coronavirus, COVID-19. COVID-19 is een SARS-mutatie en kan dus andere verspreidingskenmerken hebben dan SARS of MERS. De aannames van de onderzoekers zijn verdedigbaar, maar gelden niet als hard wetenschappelijk bewijs.

Recente modelstudies van het coronavirus voorspellen daarnaast dat schoolsluitingen slechts 2 tot 4 procent van het aantal besmettingen kan voorkomen. Dit effect is veel kleiner dan bij andere maatregelen van lockdown en social distancing.

Maatschappelijke kosten

Daar staat tegenover dat de maatschappelijke en sociale kosten van het sluiten van kinderopvang en scholen hoog zijn. Een van de auteurs van het onderzoek, prof. Russell Viner, zegt hierover tegen de BBC: ‘We hebben niet veel data over het effect van schoolsluitingen bij de uitbraak van het coronavirus, maar wat we weten, toont aan dat de impact waarschijnlijk gering is.’

Daar staat tegenover de kosten van het sluiten van scholen hoog zijn. Leerlingen lopen achterstanden op, ouders kunnen minder goed werken en kinderen in een onveilige thuissituatie missen de uitweg van school. Volgens Viner zegt moeten de scholen in het Verenigd Koninkrijk daarom zo snel mogelijk weer open.

Denemarken

Anders dan in Engeland en Nederland is er hierover in Denemarken al een besluit gevallen. De kinderopvang en een deel van de scholen gaan hier na Pasen weer open. Dit omdat het coronavirus volgens de Deense minister-president voldoende onder controle is.

5 REACTIES

 1. als kinderen het virus niet zouden overdragen en er zelf bij besmetting niet veel last van hebben kunnen alle kinderen dus gewoon bij opa en oma op visite, in verzorgingstehuizen wat gezelligheid brengen en bij de oudere buurvrouw leuk samen paaseitjes kunnen schilderen ? Erg onduidelijk dit onderzoek uit vanuit 16 studies. bij deze geef ik Adriaan de suggestie dat gezien de economische gevolgen van de sluiting van scholen en kinderopvang de uitkomst van dit onderzoek de maatschappij zal moeten prikkelen om zorg en sluiting op te heffen. Laten we eerst een taartje eten bij oma op de goede afloop ..!

 2. Lees alle reacties
 3. Ik vind ook dat voorbij gegaan wordt aan het feit dat er op een kinderdagverblijf een evengrote hoeveelheid volwassenen als kinderen binnen de deuren komt. We merken nu al dat het heel moeilijk is om de 1,5 meter maatregel toe te passen op elke ouder. Soms ontkom je er niet aan een kind letterlijk bij de ouder uit handen te nemen. Hoe we dat moeten gaan doen als alle kinderen weer mogen komen, dat is mij op dit moment nog een raadsel.

  • Lees alle reacties
  • Ze zeggen dat kinderen het in een mildere vorm kunnen krijgen of wat ik zo begrijp wordt er gezegd dat kinderen niet besmettelijk zijn. Ik voel me echt niet veilig op de werkvloer aangezien wij totaal onbeschermd werken. Moeten wij dan maar gewoon ziek worden en zijn wij niet belangrijk??
   Waarom mogen de kinderen dan niet naar hun opa en oma?

 4. Ik vind ook dat voorbij gegaan wordt aan het feit dat er op een kinderdagverblijf een evengrote hoeveelheid volwassenen als kinderen binnen de deuren komt. We merken nu al dat het heel moeilijk is om de 1,5 meter maatregel toe te passen op elke ouder. Sinds ontkom je er niet aan een kind letterlijk bij de ouder uit handen te nemen. Hoe we dat moeten gaan doen als alle kinderen weer mogen komen, dat is mij op dit moment nog een raadsel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.