Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werknemer beschermd om misstand te melden

Per 1 juli is de wet Huis voor Klokkenluiders in werking gegaan. De regeling is bedoeld om werknemers die misstanden naar buiten brengen, beter te beschermen.
aan de bel trekken
Het Huis voor Klokkenluiders doet onderzoek naar een misstand na melding door de werknemer. - Foto: Fotolia

Voor werknemers is het vaak moeilijk om misstanden in je werk aan de orde te stellen. Dat geldt ook in de kinderopvang. Je voelt je een verklikker of je hebt het gevoel dat je baan op het spel komt te staan. Om werkenden beter te beschermen tegen de persoonlijke gevolgen van meldingen van misstanden, is de wet Huis voor Klokkenluiders per 1 juli in gegaan.

Misstand

Als een collega een keer een fout maakt, is dat nog geen misstand. Een persoonlijk arbeidsconflict ook niet. Een misstand is een ernstige situatie die meerdere mensen treft. Fraude bijvoorbeeld, of een delict. Het kan ook gaan om bedreiging van de veiligheid van werknemers of van kinderen.

Onderzoek

Adviseurs van het Huis voor Klokkenluiders doen onderzoek naar een misstand na melding door de werknemer. Medewerkers van het Huis kunnen je precies vertellen of het in jouw geval gaat om een werk gerelateerde misstand.

Pm’ers moeten hun mond opentrekken als ze zien dat er dingen echt mis zijn op hun werk. Dat stelt Gjalt Jellesma van belangenvereniging BOinK: ‘Zij zien àlles.’

Meldregeling

Werkgevers bij wie ten minste 50 personen werkzaam zijn, zijn wettelijk verplicht een interne meldregeling te hebben. Voor de invoering van zo’n meldregeling is de instemming van de ondernemingsraad nodig. Het Huis voor Klokkenluiders heeft  voor organisaties van 50 werknemers en meer een modelregeling. Die kun je hier bestellen>>

Advies

Adviseurs van het Huis voor Klokkenluiders kennen de wet en hebben veel ervaring met klokkenluiderszaken. Zij kunnen de melder adviseren over de inhoud over de melding, de procedure, de rechten en plichten en eventueel doorverwijzen. De adviseurs van het Huis geven geen juridische bijstand, daarvoor heeft een melder een advocaat nodig of de hulp van de vakbond.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.