Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wendy van Duijn – Een goede teamavond

Tja, wat zijn die ingrediënten voor een teamavond op het Kinderdagverblijf?
Structuur, een goed voorbereide agenda, diversiteit, openheid, inspraak, meedenken, ingebrachte punten…….
Bovenstaande is zeker van belang, maar wat mij betreft is het niet hét recept voor een geslaagde teamavond.
De afgelopen jaren heb ik al deze middelen gebruikt. Toch had ik regelmatig het gevoel niet meer dan een ellenlange lijst met punten te hebben afgehandeld waarbij het team mij aanhoorde en voor je het wist de avond alweer voorbij was.
Wat na afloop overbleef was een onbevredigend gevoel van “éénrichtingsverkeer”,
waardoor ik mij afvroeg: Hoe is dit te veranderen?

Afgelopen donderdagavond was ik “trots” op het team (inclusief mezelf) en had het gevoel een super effectieve vergadering te hebben gehad. Deze vergadering was een optelsom geweest van steeds beter wordende teamavonden in de afgelopen maanden. Die werden steeds prettiger, efficiënter en coöperatiever.
Waarom was deze teamavond dan zo goed?
Niet omdat ik alles heb kunnen bespreken wat er op de agenda stond (dat is bijna altijd meer dan we kunnen “behappen”). Wel omdat we de punten op een meer gelijkwaardig niveau bespraken. Een punt zoals het nieuwe “Verzuimbeleid van de SRK”, dat ik in deze vergadering heb geïmplementeerd. Of het bespreekbaar maken van methodisch werken met Puk&Ko. Daarnaast hebben verschillende pedagogisch medewerkers die een cursus hadden gevolgd daar tijdens de vergadering over verteld. Zij hadden zich goed voorbereid, onder meer door een verslag te maken. Tijdens de vergadering vertelden zij aan de collega’s wat ze geleerd hadden en hoe ze dit in de toekomst in het team wilden doorgeven.
Kortom, we zijn nu allemaal verantwoordelijk voor een goede (team) avond.

Vandaag kwam er een medewerkster naar mij toe om te zeggen dat het donderavond een fijne teamavond was geweest. Ze vertelde ook dat ze er vreselijk tegen op had gezien haar collega’s te moeten vertellen over de cursus die zij gevolgd had. En dat ze vlak voor de vergadering nog had willen zeggen dat ze het niet deed. Nu was ze blij dat ze het had gedaan en dat het haar alles was meegevallen. Ze had zelfs een paar collega’s enthousiast weten te maken voor de cursus (dit zag ze als een compliment). Daarnaast gaf ze aan dat omgekeerd hetgeen haar collega’s vertelden over door hun gevolgde cursussen ook heel interessant en leerzaam was geweest.

Wat mij betreft lijken we een geslaagde manier van “vergaderen” voor ons team te hebben gevonden. De voornaamste ingrediënten hiervoor zijn: eigen inbreng, eigen gedrag en gevolg bespreekbaar te maken en iedereen zelf verantwoordelijk te laten zijn voor een goede sfeer tijdens de teamavond!

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.