Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Welke vergoeding krijgt een gastouder aan huis bij ontslag?

Gastouders aan huis en nanny's werken vaak onder de ‘regeling dienstverlening aan huis’ (bij maximaal drie dagen per week) of met een arbeidsovereenkomst (vier of meer dagen per week). Maar er zijn veel vragen over het recht op de wettelijke transitievergoeding bij ontslag. De BK zocht het uit.
© kupicoo / Getty Images / iStock

Een transitievergoeding is een vergoeding die de werkgever aan de werknemer moet betalen bij ontslag of wanneer het contract niet wordt verlengd. Deze vergoeding is sinds 2015 standaard in het Nederlandse arbeidsrecht.

De vragen en antwoorden die de BK op een rijtje zette, hebben vooral betrekking op de ‘regeling dienstverlening aan huis’. Deze geldt ook als een gastouder aan huis of een nanny maar een beperkt aantal uren per week werkt.

Geen loondienst

De regeling is dus wel degelijk een arbeidsovereenkomst, en er gelden dus ook de betreffende regels voor. Er is echter geen sprake van loondienst. De ouders hoeven geen loonbelasting en premies in te houden op de opbrengsten. Maar er moet dus wel een transitievergoeding worden betaald bij ontslag.

Deze transitievergoeding bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar, en naar rato voor het overige gedeelte van het dienstverband. Als er bijvoorbeeld sprake is van een bruto maandsalaris van € 1.000,- met 8% vakantietoeslag, dan is na twee jaar een transitievergoeding opgebouwd van (1.000 x 1.08 / 3 x 2=) € 720

Meer informatie

Meer informatie over de transitievergoeding, bijvoorbeeld over de vraag waarop het recht op de vergoeding vervalt, vind je in deze FAQ.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.