Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wel of niet de factuur doorbetalen wanneer groep in quarantaine moet?

Bij drie of meer besmettingen in de kinderopvang moet de groep in quarantaine. Maar wat betekent dit voor het doorbetalen van de factuur door ouders, wanneer er vanwege quarantaine geen kinderopvang wordt geboden? Moeten zij die wel of niet doorbetalen?
wel-of-niet-de-factuur-doorbetalen-wanneer-groep-in-quarantaine-moet
Andreas Steidlinger / Getty Images / iStock

Op dit moment is binnen de kinderopvang en het onderwijs de volgende quarantaineregel van kracht:

Bij 3 of meer besmettingen in korte tijd (er wordt een week gehanteerd) op een groep, geldt het advies dat de groep of klas in quarantaine moet. Dit advies geldt ook voor alle pedagogisch professionals die op deze groep werken en in contact zijn geweest met de positief geteste personen. Zie ook: rijksoverheid.nl

Wel of niet doorbetalen?

Maar wat betekent dit voor ouders? Branchepartijen BMK en BK krijgen regelmatig de vraag of ouders de kinderopvangfacturen door moeten betalen wanneer de betreffende opvanggroep van hun kind(eren) tijdelijk sluit vanwege quarantaine. En: bestaat er een verschil tussen de verplichtingen van ouders in deze situatie en in situaties waarin geen opvang wordt aangeboden vanwege bijvoorbeeld personeelstekort?

Waar zit het verschil?

Voor het antwoord op de vraag of er terugbetaald moet worden en dus de vraag of sprake is van een tekortkoming in de nakoming van de opvangovereenkomst, moet je de vraag stellen of de opvang geleverd kan worden op het moment dat de kinderen niet in quarantaine hoeven.

Nieuwe quarantaineregels

Vrijdag 14 januari heeft het kabinet tijdens de persconferentie aangekondigd dat de quarantaineregels wijzigen.

Onderstaande wijzigingen in het quarantainebeleid zijn per direct van kracht
Als je een huisgenoot of nauw contact bent van iemand die positief getest is op Covid-19,  hoeft u niet in quarantaine te gaan als u:

  • Korter dan 8 weken geleden positief getest bent, hersteld bent en geen klachten heeft.
  • Langer dan 1 week geleden een heeft gehad.

Krijg je toch coronaklachten? Laat je dan testen

Via de Quarantaine Check COVID-19 | Rijksoverheid.nl kun je per situatie nagaan of er een quarantaineadvies geldt.

Protocol kinderopvang

Bovenstaande wijzigingen verwerkt het RIVM in de richtlijnen. Omdat het protocol kinderopvang een vertaling is van de richtlijnen van het RIVM, publiceert de Rijksoverheid de nieuwe versie van het protocol in de loop van deze week als het RIVM de wijzigingen heeft verwerkt.

Bron: Rijksoverheid

Wél doorbetalen bij sluiting door quarantaine

De huisjurist van de branchepartijen legt het uit als volgt: ‘Kortgezegd moeten ouders in geval van quarantaine van de opvanggroep de facturen wél doorbetalen. In geval van sluiting om personeelstekort door corona of op last van de GGD, hebben ouders recht op terugbetaling.’

Ofwel: ouders zijn tijdens de quarantaineperiode (van het eigen kind) gehouden de facturen voor de opvang door te blijven betalen. In deze situatie is er vanuit de houder gezien geen sprake van een tekortkoming in de nakoming van de opvangovereenkomst. De opvang zou namelijk gewoon geleverd worden als er geen sprake was geweest van quarantaine. De kinderopvangtoeslag over deze periode loopt ook door als de ouders aan hun betalingsverplichting voldoen.

Niet nakomen van de opvangovereenkomst

Als er door een tekort aan personeel door corona niet genoeg medewerkers zijn en de groep moet sluiten, dan is er vanuit de houder gezien sprake van een tekortkoming in de nakoming van de opvangovereenkomst. Ouders hebben daarom in principe recht op het terugkrijgen van hun geld. Dat geldt ook wanneer je de gehele locatie kortstondig moet sluiten op last van de GGD. Die sluiting raakt namelijk ook kinderen die geen quarantaineadvies krijgen en in principe dus naar de opvang mogen. De kinderen hoeven niet in quarantaine, maar toch kan de opvang niet geleverd worden. Ook in dat geval komt de houder tekort in het naleven van de opvangovereenkomst, en hebben ouders recht op terugbetaling van de niet-geleverde opvang.

Wanneer in verband met personeelstekort door corona of op last van de GGD een locatie kortstondig moet sluiten, kunnen ouders en de kinderopvangorganisatie in onderling overleg afspreken dat ouders de opvang wel blijven doorbetalen en dat de kinderopvangorganisatie op de normale manier door blijft factureren. De kinderopvangtoeslag voor ouders zal in dat geval ook gewoon door blijven lopen.

Recht op kinderopvangtoeslag vervalt

Wanneer ouders en de kinderopvangorganisatie niet tot bovengenoemde oplossing komen en ervoor gekozen wordt ouders terug te betalen voor de gemiste opvanguren, vervalt het recht op kinderopvangtoeslag voor die uren. Het is belangrijk dat ouders dan de kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst/Toeslagen aanpassen om terugvorderingen op een later moment te voorkomen.

LET OP: In een tegemoetkoming voor het doorbetalen van de eigen bijdrage wordt bij deze kortstondige sluitingen niet voorzien. De tegemoetkoming geldt voor de bso wel voor de periode waarin de bso in Nederland gesloten was (21 december 2021 tot 10 januari 2022).

Bronnen: BK, BMK

2 REACTIES

    • Bedankt voor je reactie, Fred.
      Het lastige is dat dit geen wet van Meden en Perzen is. Het is een nieuwe situatie die zich sinds deze coronapandemie voordoet. De Rijksoverheid adviseert het volgende: “Wanneer in verband met corona een locatie kortstondig moet sluiten, kunnen ouders en kinderopvangorganisatie in onderling overleg afspreken dat ouders de kinderopvang door blijven betalen en dat de kinderopvangorganisatie op de normale manier door blijft factureren. De kinderopvangtoeslag voor ouders zal in dat geval ook gewoon door blijven lopen.” Het advies is dus om hierover met ouders heldere afspraken te maken.

      BOinK deelt daarover ook interessante (aanvullende) informatie: https://www.boink.info/nieuws/opvang-doorbetalen-bij-quarantaine-of-sluiting
      Hopelijk heb je iets aan de gegeven informatie. Sterkte!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.