Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Week van het Jonge Kind is begonnen

Marianne Velsink
De Week van het Jonge Kind 2016 is in Amsterdam afgetrapt met een openingscongres. De komende week staat tot 16 april het jonge kind centraal in veel kinderopvangorganisaties.
Week vh Jonge Kind.jpg
Veel kinderopvangorganisaties openen de komende week hun deuren. - Foto: Fotolia

De themaweek vindt al sinds 2013 plaats en krijgt steeds meer draagvlak in de kinderopvangbranche. Net als de afgelopen jaren start de week met een inhoudelijk congres over het jonge kind. Dit keer waren de sprekers Simone Kukenheim (wethouder Amsterdam), Mariëtte Hamer (SER-voorzitter), prof. dr. Luc Stevens (voormalig hoogleraar orthopedagogiek), Annerieke Boland (lector Jonge Kind) en prof. dr. Sieneke Goorhuis (orthopedagoge).

Workshops

In totaal waren er ongeveer 350 deelnemers aanwezig en daarmee was het congres uitverkocht. Zij volgden in de middag workshops over, o.a., opvang aan asielzoekerskinderen, meervoudige intelligentie en democratische omgangsvormen.

Kinderyoga

In de Week van het Jonge Kind worden organisaties die zich inzetten voor jonge kinderen uitgenodigd om te laten zien wat zij voor deze groep kinderen doen. Veel kinderopvangorganisaties openen de komende week hun deuren voor ouders, (lokale) politici, samenwerkingspartners zoals het onderwijs en jeugdzorg en andere belangstellenden. Op de website konden organisaties aangeven wat zij met de Week van het Jonge Kind doen. Dit varieert van muziekochtenden tot zumba-beweegspelletjes. Sommige organisaties nodigen experts, bijvoorbeeld op het gebied van kinderyoga of ontwikkelingsachterstanden.

Werkgroep Week van het Jonge Kind

Ileen Purperhart van Hestia Kinderopvang (Amsterdam) is de initiator van de themaweek. Sinds 2014 bestaat er een werkgroep en wordt de Week van het Jonge Kind grootster aangepakt. Hier in hebben, behalve Ileen Purtperhart, zitting: Wendy Honsbeek, algemeen manager van Altijd Lente, Jacqueline Perotti, general manager van Kinder Service Hotels (KSH), Maria de Bont, Carla Bienemann (ZAAK!) en Mascha Frische (Coach bij Impuls Kinderopvang).

De druk op zowel basisschooldocenten als kleuters is te groot. Dit meldt het onderzoeksjournalistieke programma ‘De Monitor’. ‘Waarom mogen jonge kinderen niet gewoon kind zijn?’ Lees meer

Lees meer op de website van de Week van het Jonge Kind >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.