Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Week van de Opvoeding van start

De negende editie van de Week van de Opvoeding gaat vandaag, 7 oktober, van start. In heel het land komen ouders en professionals samen om met elkaar in gesprek te gaan en van elkaar te leren. Het thema dit jaar is: Hand in hand.
Week van de Opvoeding

‘It takes a village to raise a child’ (vertaling: er is een dorp voor nodig om een kind op te voeden) is een Afrikaans gezegde en betekent: om een kind veilig en gezond te laten opgroeien zijn niet alleen ouders, maar is ook een gemeenschap nodig. Denk aan de kinderopvang, school, gemeente, buurt, sportvereniging et cetera. Iedereen in de omgeving heeft invloed op het kind en kan een rol in de opvoeding spelen, en dat is belangrijk, vindt het Nederlands Jeugdinstituut, dat samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport initiatiefnemer is van de Week van de Opvoeding.

Activiteiten

Tijdens deze week vinden allerlei activiteiten plaats, waarbij ouders, medeopvoeders en professionals die met kinderen werken in gesprek gaan over opvoeding, workshops volgen of lezingen. Zo wordt in Rotterdam een interactief voorlees-event gehouden voor ouders en kinderen, in Ede de workshop Muziek op schoot voor baby’s en peuters, in Dordrecht een interactieve inspiratiebijeenkomst voor professionals en in Beilen wordt een lezing over de peuterpuberteit gehouden.

Aanmelden Week van de Opvoeding

Doen jullie op de kinderopvang mee aan de Week van de Opvoeding? Meld de activiteit(en) dan aan op de website (klik hier) zodat ook ouders en (professionele) opvoeders jullie activiteit weten te vinden. Op de website is gratis promotiemateriaal te vinden, waaronder een PR-toolbox en een ideeënbox.

Onderzoek ouders

In de Week van de Opvoeding komt het Humanistisch Verbond met de resultaten uit het onderzoek Waardenwijs. Maar liefst 1.500 ouders van kinderopvangorganisatie Humankind (voorheen Humanitas) werkten mee aan het onderzoek naar de waarden die ouders hun kinderen mee willen geven. ‘Genieten van het leven’ bleek de belangrijkste waarde voor Nederlandse ouders. Ook ‘eerlijkheid’ en ‘vrijheid’ scoorden hoog op de lijst. De minst populaire waarden zijn ‘zelfingenomenheid’, ‘invloedrijk zijn’ en ‘rijkdom’. De belangrijkste opvoedstijl is ‘samen tijd doorbrengen’, gevolgd door ‘samen problemen oplossen’.

Het bestuur van Stichting Bureau Kwaliteit Kinderopvang (BKK) neemt het initiatief om een expertisecentrum voor de kinderopvang op te richten. Het expertisecentrum ontwikkelt de kennisbasis voor pedagogische kwaliteit van de kinderopvang en adviseert professionals, beleidsmakers en de politiek. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.