Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Week van de Opvoeding: Samen delen, samen weten

Het is deze week de Week van de Opvoeding! De week, georganiseerd door het Nederlands Jeugdinstituut (NJI), draait om ontmoeting en uitwisseling van kennis tussen ouders, mede-opvoeders en professionals.

De gedachte achter de Week van de Opvoeding, die van 3 t/m 9 oktober is, is dat door kennis en ervaringen te delen, we dichter bij elkaar komen. En door samen te delen weten we meer.

Samenhang en vertrouwensband

Pedagogisch professionals spelen een belangrijke rol in het welbevinden en de ontwikkeling van kinderen. De samenwerking tussen gezin en kinderopvang heeft hier dan ook invloed op. Samenwerken met ouders doen pedagogisch professionals door hun handelen samen met ouders af te stemmen. Op deze manier ontstaat er voor kinderen samenhang tussen de ervaringen die zij thuis opdoen en in de kinderopvang. Het is daarbij natuurlijk van belang te bouwen aan een vertrouwensband en een wederkerige relatie.

Gratis boek Opvoeden op het kinderdagverblijf

Belangrijk is daarom dat ouders inzicht hebben in wat pedagogisch medewerkers doen op het gebied van kindontwikkeling en pedagogisch medewerkers inzicht hebben in het perspectief van ouders. Daarom heeft pedagoog en ontwikkelingspsycholoog Elly Singer in samenwerking met BOinK het boek ‘Opvoeden op het kinderdagverblijf’ geschreven. Dit boek is gericht op het vergroten van wederzijds begrip en het aangaan van een wederkerige relatie.

Download hier het boek Opvoeden op het kinderdagverblijf van Elly Singer >>

Informatie, tools en handvatten voor samenwerking met ouders

Ook het Expertisecentrum kinderopvang heeft aandacht besteed aan de samenwerking tussen pedagogisch professionals en ouders. Op deze pagina worden de verkregen informatie, tools en handvatten gedeeld omtrent de samenwerking met ouders.

Bekijk hier de pagina >> 

Een kind met gescheiden ouders vergt goede communicatie en afspraken tussen de kinderopvang én ouders. Daarom heeft de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) een infosheet gemaakt voor ouders (én kinderopvang) over dit soort situaties. Bekijk ‘m hier >>

Bronnen: NJI, BK

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.