Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘We zadelen de branche niet op met extra werk’

Minister Asscher probeerde tijdens de commissievergadering in de Tweede Kamer de kinderopvangbranche gerust te stellen over het nieuwe financiële stelsel voor de kinderopvang. ‘We nemen voldoende de tijd en willen de kinderopvangbranche niet opzadelen met extra werk’. Net als kinderopvangondernemers, maken ook veel politici zich zorgen over de enorme operatie.
‘We zadelen de branche niet op met extra werk'
Foto: ANP

Als het aan de minister ligt, gaat kinderopvangtoeslag vanaf 2018 niet meer naar ouders, maar direct naar de kinderopvangorganisatie. Daarmee hoopt de minister de operatie soepeler te laten verlopen. Kinderopvangtoeslag moet nu vaak nog achteraf verrekend worden. Dit kost veel tijd. Ook is de kans op fraude met kinderopvangtoeslag te groot, vindt de minister.

Vastgesteld inkomen

Hoe het nieuwe financiële systeem eruit komt te zien, is grotendeels onduidelijk. Hierover komt nog voor de zomer duidelijkheid. Asscher wil in ieder geval gaan werken met een vastgesteld inkomen dat gebaseerd is op het inkomen van twee jaar geleden. Ook nieuw is dat de opvangorganisatie het contract met de ouder aanlevert bij de uitvoerder (bijvoorbeeld de Belastingdienst). Hierin staat het aantal afgenomen uren, de prijs en de vorm van opvang. Als alles klopt, betaalt de uitvoerder de financiering rechtstreeks uit aan de opvang.

In de kinderopvangbranche bestaan zorgen over hoeveel werk een nieuw financieel stelsel hen gaat kosten. Hoe ver gaat de financiële aansprakelijkheid van ondernemers bijvoorbeeld? En moeten ondernemers straks wel het deel dat boven de maximum uurprijs uitkomt aan ouders in rekening brengen? Lees waar ondernemers zich zorgen over maken  >>

Zorgen

Asscher nam een deel van die zorgen weg tijdens de commissievergadering Kinderopvang. ‘Ik begrijp dat er vragen en twijfels zijn. Die zijn er ook bij ouders. Wij willen juist ouders en kinderopvangeigenaren werk uit handen nemen. De kinderopvang moet doen waar ze goed in is: pedagogische kwaliteit en opvang bieden aan kinderen. We gaan de branche straks niet lastigvallen met financiële rompslomp.’ Hij beloofde de invulling in nauw overleg met de branche te maken. ‘We nemen ruim de tijd’, aldus de minister.

Mega-operatie

Politici maakten zich ook zorgen. Steven van de Weijenberg van D66: ‘We moeten dit echt heel zorgvuldig doen en moeten drama’s zoals nu met de persoonsgebonden budgetten voorkomen. Paul Ulenbelt van de SP noemde de wijziging ‘een mega-operatie’. Hij pleitte voor een pilot in één gemeente om de eerste uitwerking te testen voordat er verder invulling wordt gegeven aan de plannen.’

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.