Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wat zijn de alternatieven voor de kinderopvangtoeslag?

Het systeem van kinderopvangtoeslag en de toeslagen voor zorg en huur moet simpeler worden. Dat vindt staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën. Maar het zal nog wel even gaan duren, waarschuwde ze bij de presentatie van een rapport met ambtelijke voorstellen.
kinderopvangtoeslag
© Wayhome Studio / stock.adobe.com

De staatssecretaris zei dit bij de presentatie van het rapport ‘Alternatieven voor het toeslagenstelsel’, waarin een groot aantal voorstellen voor aanpassing worden gedaan.

In de kern komen de aanpassingen neer op drie hoofdlijnen. De eerste optie is het verlagen van de prijs van kinderopvang en andere voorzieningen, zodat een toeslag niet meer nodig is. In de tweede variant vindt een algemene inkomensondersteuning plaats in de vorm van inkomensonafhankelijke uitkeringen. De derde variant is het meest ingrijpend. Hierin wordt het hele fiscale stelsel vereenvoudigd, bijvoorbeeld door het afschaffen van aftrekposten, in combinatie met een inkomensonafhankelijke toelage per huishouden.

Voor het nieuwe kabinet

Alle plannen hebben gevolgen voor de inkomensverdeling, waarvan er een aantal zijn doorgerekend door het Centraal Planbureau.

Het opzetten van een nieuwe regeling is een taak van het volgende kabinet, aldus Van Huffelen. Zij verwacht dat dit ten minste vijf jaar zal duren. ‘Er is het afgelopen jaar veel gesproken over de noodzaak om tot een ander stelsel te komen,’ aldus de staatssecretaris. ‘Dit rapport laat zien dat het mogelijk is dat dat kan. Dat vergt politieke keuzes en politieke moed, maar zo doorgaan als nu kan niet.’

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.