Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrijspraak pm’er voor dood kleuter indoorspeeltuin

De pedagogisch medewerker van het jongetje dat eind 2015 een fatale val maakte van een speeltoestel in indoorspeeltuin Happy Days, is vrijgesproken door de rechtbank. Het OM had eerder nog een taakstraf tegen haar geëist.
ANP

Volgens de rechter kan de pedagogisch medewerker niet worden verweten dat ze geen navraag heeft gedaan naar de veiligheid van het speeltoestel. Een medewerker van Happy Days die die dag werkte, is vrijgesproken omdat er op hem geen zorgplicht rustte. De directeur van Happy Days wordt wel veel verweten. Hij is veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een celstraf van drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Fatale val

Het jongetje ging op 31 december 2015 samen met negen andere kinderen van de bso, en onder begeleiding van één pedagogisch medewerker, spelen bij het indoor speelcentrum in het Noord-Hollandse Grootebroek. Maar eenmaal daar ging het helemaal mis. Het jongetje was op de rand van een luchtkussen geklommen en maakte een fatale val van zo’n drie meter en viel op een betonvloer.

Opblaasbaan

De opblaasbaan was onderdeel van een meerkamp en had een schuine afdaling. Maar het had nooit als glijbaan gebruikt mogen worden, aldus de rechter. Gebruikers hadden via een net af moeten dalen, maar dat net was weggehaald. Ook waren de kinderen te jong om op dit speeltoestel te spelen.

Permanent toezicht

De rechter vindt dat de directeur van het speelcentrum nalatig is geweest. Hij had de instructies niet gelezen, want eigenlijk had er permanent toezicht op het toestel moeten zijn. Ook hadden er andere veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden. De pedagogisch medewerker die de groep begeleidde (Smallsteps) kan niet worden verweten dat ze geen navraag heeft gedaan naar de veiligheid van het toestel, vond de rechter.

‘Te veel kinderen’

Het Openbaar Ministerie vond begin deze maand nog dat de pedagogisch medewerker haar verantwoordelijkheden verzaakt had door in haar eentje op stap te gaan met tien kinderen. ‘Dat zijn er te veel’, vind het OM. De officier noemde het ‘onbegrijpelijk’ dat de pm’er niet heeft ingezien dat ze niet voldoende toezicht kon houden. Deze uitspraak werd bekritiseerd, zeker in de kinderopvangsector, omdat de pm’er zich wel gehouden heeft aan de vereiste beroepskracht-kindratio.

Boete

Kinderopvangorganisatie Smallsteps is een strafbeschikking overeengekomen met het OM en heeft een boete betaald aan de ouders. De vennootschap achter speelhal Happy Days werd veroordeeld tot een boete van 20.000 euro.

Lees hier wat het OM begin deze maand eiste in deze dramatische zaak

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.