Vrij spel is een ondergeschoven kindje’

Professionele opvoeders zoals leerkrachten en pedagogisch medewerkers timmeren hun dagen te veel dicht met gerichte activiteiten en vergeten de kracht van vrij spel. Juist bij vrij spel leren kinderen vaardigheden die ze zo hard nodig hebben in de huidige maatschappij. Wilna van den Heuvel (Hogeschool Utrecht) vraagt daarom aandacht voor het belang van vrij spel.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: ANP

Er is veel aandacht voor het stimuleren van executieve functies bij kinderen. Dit zijn hogere cognitieve processen die nodig zijn om activiteiten te plannen en te sturen. Denk aan het kunnen reguleren van emoties, organiseren, het kunnen plannen en in staat zijn om af en toe een stapje terug te doen om een situatie te overzien voor er een beslissing genomen wordt. Kinderen die deze vaardigheden beheersen, zouden later beter kunnen functioneren in de maatschappij, zo is te lezen in veel binnenlands en buitenlands onderzoek. Kinderen die nu worden opgeleid, komen in een maatschappij terecht waarin multitasken en voor jezelf

2
3786

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.