Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrees voortbestaan voorscholen in grote steden

Amsterdam en Rotterdam en in mindere mate Den Haag en Utrecht, moeten vanaf 2016 VVE-geld inleveren. Dat geld kan dan worden besteed aan kinderen met een taalachterstand in kleinere gemeenten, vindt staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker. G4-wethouders maken zich zorgen.
<p>'We willen de resultaten die we de afgelopen jaren hebben bereikt
'We willen de resultaten die we de afgelopen jaren hebben bereikt

Nederlandse gemeenten krijgen naar rato geld om te investeren in educatie om taalachterstanden bij jonge kinderen te voorkomen. In totaal is hiervoor 261 miljoen euro beschikbaar. De 37 grootste gemeenten krijgen daarnaast jaarlijks 95 miljoen euro om te investeren. Amsterdam en Rotterdam krijgen het grootste bedrag (56 en 55 miljoen euro in totaal), ook de andere G4-leden, Den Haag en Utrecht, krijgen een aanzienlijk bedrag.

VVE-geld grote steden

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker wil het geld vanaf 2016 beter verdelen over verschillende gemeenten. De grote gemeenten moeten een deel van hun budget afstaan aan kleine gemeenten. Amsterdam moet volgens het plan 10 miljoen euro inleveren, Rotterdam 7 miljoen. Die hap uit het budget heeft grote gevolgen, zeggen de G4-wethouders in een brandbrief aan staatssecretaris Dekker. ‘We willen de resultaten die we de afgelopen jaren hebben bereikt, vasthouden. Uw bezuiniging maakt dit onmogelijk’, aldus de wethouders in de brief.

Kwaliteit VVE Amsterdam

Juist in Amsterdam en Rotterdam is de afgelopen jaren veel opgezet voor peuters. Amsterdam werd afgelopen zomer door de Inspectie voor het Onderwijs nog geroemd. In de hoofdstad werden het  Kwaliteitskader VVE Amsterdam en de Verordening kwaliteitseisen peuterspeelzalen in gebruik genomen, dat volgens de Onderwijsinspectie één van de oorzaken is dat de kwaliteit van de VVE is verbeterd in Amsterdam. In Rotterdam zijn speciale 0-groepen geïntroduceerd in nauwe samenwerking met de kinderopvang. Dat betekent dat alle peuters in Rotterdam nu terecht kunnen op een voorschool.

Plekken schrappen

De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge vraagt zich in de Volkskrant af of hij de zeventig peuterklassen onder begeleiding van hbo’ers straks nog overeind kan houden. De Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim denkt dat het inkrimpen van het VVE-budget betekent dat ruim een derde van de VVE-plekken geschrapt moet worden (in totaal 3000 plekken).

Opleidingsniveau

De twee wethouders zien problemen voor de langetermijndoelstellingen die aan de VVE-klassen verbonden zijn. Maar een woordvoerder van staatssecretaris Dekker laat weten dat de extra gelden nooit een structurele bijdrage zijn geweest. VVE-gelden zijn bedoeld voor kinderen die kans hebben op taalachterstand. Dit wordt gebaseerd op het opleidingsniveau van hun ouders, maar volgens het kabinet wordt deze laagopgeleide groep ouders kleiner.

Planning

De woordvoerder laat weten dat er pas in het voorjaar een definitieve beslissing wordt genomen over het terugschroeven van de VVE-gelden per 2016. Tot die tijd roepen de G4-wethouders het kabinet op niet in te stemmen met de plannen van staatssecretaris Dekker.

Onderzoekers van het Kohnstamm Instituut en het ITS van de Radboud Universiteit Nijmegen zagen hoe moeilijk het is voor pedagogisch medewerkers om doelgroepkinderen, met uiteenlopende problemen, naar een goede start op de basisschool te begeleiden. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.