Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vragen van brancheorganisaties over opvang uit risicogebieden

Kinderen jonger dan 4 jaar die terugkomen uit gebieden met de coronacodes rood en oranje mogen niet naar de opvang, kinderen die ouder zijn wel. Brancheorganisaties BOinK, BMK en BK vragen zich af waarom.  
Foto: Adobestock

Het protocol kinderopvang is aangepast naar aanleiding van de nieuwe quarantainerichtlijn van het kabinet. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar mogen wel naar school en kinderopvang (waarover ook gastouderopvang), tenzij zij corona-gerelateerde klachten hebben of een huisgenoot met koorts en/of benauwdheid. Voor kinderen tot 4 jaar geldt dat zij tijdens hun quarantaineperiode niet naar de kinderdagopvang of gastouderopvang mogen.

Vragen

De tekst van het aangepaste protocol roept bij branchepartijen, BOink, BMK en BK enkele vragen op.

Het valt hen ten eerste op dat bij de de 4-12 jarigen hun beperkte rol in de verspreiding van covid-19 wordt genoemd. Terwijl tot nu toe juist de lijn was ‘hoe jonger de kinderen, hoe kleiner het risico dat zij een rol spelen in de verspreiding’. Daarom werden de risico’s van verspreiding van de opvang van 0-4 jarigen juist als het minst risicovol ingeschat. ‘En dat is nog steeds zo, jonge kinderen verspreiden het virus bijna niet, wat dat betreft zijn de inzichten onveranderd,’ aldus BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma.

Het argument dat kinderen van 4-12 jaar minder intensieve contacten hebben met leerkrachten, pedagogisch medewerkers en gastouders gaat naar de mening van de brancheorganisaties maar ten dele op. Gelukkig worden kinderen ouder dan 4 jaar in de kinderopvang ook geknuffeld en zeker bij de jongste kinderen in de categorie 4-12 jaar kan er wel degelijk sprake zijn van intensief contact.

Sociale en cognitieve ontwikkeling

Vreemd genoeg wordt het argument dat het voor de sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen van 4-12 jaar van groot belang is dat zij naar school en kinderopvang gaan niet genoemd, aldus nog steeds de brancheorganisaties. Terwijl juist dit argument vanuit deskundigen voortdurend wordt benadrukt. Bovendien is kinderopvang voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van 2- en 3-jarigen ook van groot belang. Dit argument geldt nog in sterkere mate voor kwetsbare kinderen en kinderen met een (leer)achterstand.

Over bovenstaande vragen blijven de brancheorganisaties via deskundigen en SZW in gesprek met het OMT.

Kleine groep

Over gaat bij bij de aanpassingen van het protocol maar om een relatief kleine groep jonge kinderen, aldus BMK en BK. De meeste kinderen zijn in Nederland op vakantie geweest. En waar het gaat om gezinnen die in Europa op vakantie zijn gegaan, moet worden bedacht dat op dit moment maar een paar relatief kleine regio’s de code oranje of rood hebben. Het is niet ondenkbaar dat er ook kinderen buiten Europa op vakantie zijn (geweest) maar deze groep is ongetwijfeld nog kleiner.

Het is echter gezien de huidige ontwikkeling zeker niet ondenkbaar dat er binnen Nederland lokaal of regionaal steden of gebieden de code oranje zullen krijgen. Het is voor de kinderopvang met het oog op die mogelijke ontwikkeling van het grootste belang om dan te kunnen werken met heldere protocollen. Het mag immers duidelijk zijn dat wanneer dit daadwerkelijk realiteit wordt de kinderopvang voor een zeer grote uitdaging komt te staan.

1 REACTIE

  1. We hebben het hier over ouders en kinderen die terugkeren uit oranje of oranje geworden landen/gebieden. Het protocol schrijft voor medewerkers KO, iets ander te willen. Wat ons betreft zou ook hier 1 lijn in moeten worden getrokken, hoe lastig de roostering mogelijk zal zijn, dit risico mogen wij niet nemen. Daarnaast zijn er ook binnen Nederland oranje gebieden. Fijn wanneer wij ook hiernaar kijken. Nederland is immers een kleine afspiegeling van de wereld, toch?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.