Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vraaguitval gastouderopvang groter dan begin 2013

De vraag naar gastouderopvang daalde in het tweede kwartaal sterker dan in het eerste kwartaal van 2013. Dat blijkt uit een enquête onder leden van de Brancheorganisatie Kinderopvang. In totaal komt de vraaguitval in de gastouderopvang voor het tweede kwartaal uit op 6 procent.
Vraaguitval gastouderopvang groter dan begin 2013
Foto: ANP Photo

Twee van de drie gastouders hebben te maken met vraaguitval. De oorzaken hiervoor zijn vooral de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag (40 procent) en het verlies van werk van ouders (ook 40 procent).

Peuterspeelzaal als concurrent

Opvallend is dat gastouders ook last lijken te hebben van peuterspeelzalen. Ongeveer 5 procent van de vraaguitval is hieraan te wijten. Peuterspeelzalen zijn in opkomst omdat ouders er goedkoper uit zijn dan bij reguliere opvang in een dagverblijf of bij een gastouder. Wel krijgen ouders in de peuterspeelzaal minder uren opvang (vaak één dagdeel) en geen flexibiliteit in uren. Na de zomer komt Minister Asscher met een voorstel om peuterspeelzaalwerk en reguliere opvang onder te brengen in één kindvoorziening. Welke rol gastouderopvang hierin gaat spelen, is niet bekend.

Wachtlijsten

Nog altijd zijn er wachtlijsten in de gastouderopvang, al smelten die als sneeuw voor de zon. Op de wachtlijsten staan vooral nieuwe klanten. Nog 86 procent van de gastouders zegt geen wachtlijsten te hebben. Ook in de dagopvang en de buitenschoolse opvang is nog altijd sprake van minder vraag, al daalden deze vormen van opvang, in tegenstelling tot de gastouderopvang, in het tweede kwartaal minder hard dan het eerste kwartaal.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.