Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vraag en antwoord over de VOG-aanvraag

Vanaf 1 juli moeten alle kinderopvangmedewerkers een nieuwe Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen. Dit leidt tot veel vragen. Het ministerie van Sociale Zaken heeft daarom een factsheet gepubliceerd met daarin de belangrijkste vragen en antwoorden over de regelgeving omtrent de VOG.
Vraag en antwoord over de VOG-aanvraag
Foto: ANP Photot

De factsheet gaat in op vragen voor wie de VOG in de kinderopvang verplicht is en wie de opdrachtgever is voor een VOG bij bijvoorbeeld een stagiaire (de school) of een vrijwilliger (de houder van een kindercentrum, peuterspeelzaal of gastouderbureau).

 

Twee formulieren

Vanaf 1 maart worder er twee specifieke VOG-aanvraagformulieren voor de kinderopvang in gebruik genomen: één voor kinderopvangmedewerkers, vrijwilligers, stagiaires en huisgenoten (18+) van gastouders en één voor houders van een kindercentrum, peuterspeelzaal of gastouderbureau.

 

Naar een ander gastouderbureau

Verder gaat de factsheet in op wat je moet doen als je van baan wisselt binnen dezelfde organisatie. In dit geval hoef je in principe geen nieuwe VOG aan te vragen. Gastouders die zich aansluiten bij een ander bureau moeten nu nog wel een nieuwe VOG aanvragen. Door een wetswijziging die momenteel in voorbereiding is, zal dit vanaf 1 juli 2013 waarschijnlijk niet meer nodig zijn.

 

Continue screening

Natuurlijk is er ook aandacht voor de nieuwe regelgeving omtrent de continue screening in de kinderopvang. In de eerste fase, die op 1 maart ingaat, wordt een bestand opgebouwd met mensen die in de kinderopvang en in peuterspeelzalen werken. Dit bestand wordt vergeleken met justitiële gegevens over strafbare feiten. In de tweede fase, vanaf 2016, maken stagiaires, uitzendkrachten en vrijwilligers ook onderdeel uit van dit register.

 

Kosten VOG’s

Het is nog niet duidelijk wie er op moet draaien voor de kosten van de nieuwe VOG’s, die per 1 juli door alle medewerkers in de kinderopvang en het peuterspeelzaalwerk moeten worden aangevraagd. De Brancheorganisatie Kinderopvang heeft er, in samenwerking met de vakbonden en de VGOB, op aangedrongen dat het ministerie meedenkt over een oplossing voor de hoge kosten van in totaal 4,5 miljoen euro.

Download de factsheet over VOG’s in de kinderopvang >>

1 REACTIE

  1. ik heb mijn vraagtekens bij hoe het formulier vooraf al ingevuld is.
    hierin staat namelijk beschreven van de Gastouder een werkrelatie heeft met het Gastouderbureau. en dat is niet zo.
    we zijn veel al ZZP-ers, en een werkrelatie met het gastouderbureau impliceert een werkgeversband. wat dus niet klopt. we zijn niet in loondienst bij de bureaus.
    de bureaus hebben voor ons als gastouder alleen maar een doorsluis functie van het geld van de vraagouder naar ons omdat anders de ouders geen tegemoetkoming ontvangen van de belastingdienst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.