Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorstel voor hogere vergoeding tso-vrijwilligers

Marianne Velsink
Vrijwilligers in de tussenschoolse opvang (tso) hebben recht op een hogere onkostenvergoeding, een gratis VOG en gratis opvang van hun eigen kinderen. Hiervoor pleit Tweede Kamerlid Michel Rog van het CDA.
Voorstel voor hogere vergoeding tso-vrijwilligers
Foto: Free Images

De onkostenvergoeding van vrijwilligers wordt gebaseerd op het minimumloon. Maar terwijl het minimumloon steeg, gebeurde dit niet met de onkostenvergoeding voor vrijwilligers in de tso. Deze is al sinds 2006 4,50 euro per uur. Tweede Kamerlid Rog wil dat de uurvergoeding stijgt naar 5,30 euro.

Vrijwilligers

Scholen ervaren nu al problemen om vrijwilligers voor de tussenschoolse opvang vast te houden. Sommige scholen kozen voor een hogere vergoeding voor vrijwilligers (vaak ouders), maar kwamen bedrogen uit toen de Belastingdienst hen hier voor beboette.

‘Ik heb de naheffing betaald, maar ben er niet blij mee.’ Dit zegt Jeroen Hoogerwerf, directeur van een basisschool die een forse naheffing kreeg nadat hij vrijwilligers in de tso teveel had uitbetaald. ‘Van dat bedrag had ik vier leraren kunnen aanstellen.’ Lees meer >>

VOG

Behalve een hogere onkostenvergoeding, vindt Rog dat scholen een gratis Verklaring Omtrent Gedrag moeten kunnen aanvragen voor de tso-vrijwilligers. Vrijwilligersorganisaties hebben dit recht al langer. Dit moet ook voor scholen gelden, vindt hij. Ook wil hij dat er duidelijkheid komt over de opvang van eigen kinderen in de tso. De Belastingdienst ziet dit nu als extra inkomsten. Rog vindt dat de opvang van eigen kinderen in de tso gratis moet zijn voor ouders.

Initiatiefnota

Kamerlid Rog heeft een initiatiefnota opgesteld om politieke partijen te laten instemmen met zijn plannen voor de tso. Pas dan kan er een officieel verzoek naar staatssecretaris van Financiën Wiebes van Financiën worden gestuurd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.