Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang drie weken dicht in strijd tegen coronavirus

Scholen en kinderopvang zijn vanaf maandag 16 maart tot en met 6 april dicht. Kinderen van ouders die 'vitale beroepen' uitoefenen worden wél opgevangen bij de kinderopvang én op scholen.
iStock

Scholen en kinderopvangcentra gaan vanaf maandag 16 maart tot en met 6 april dicht. Ook de horeca moet de deuren sluiten. Het kabinet neemt verregaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Voor kinderen van ouders die in vitale beroepen werken, zoals in de zorg of bij de hulpdiensten, wordt opvang geregeld, zodat ze aan het werk kunnen blijven, meldt de NOS.

Kinderopvang ‘vitaal beroep’

‘We realiseren ons dat we veel vragen veel van de kidneropvangmedewerekrs. Waar dat kun, zullen we hen ondersteunen’, zei minister Arie Slob (Onderwijs) tijdens de persconferentie zondagmiddag, om 17.30 uur. Ook kinderopvangwerk wordt genoemd onder de ‘vitale beroepen’.

Onderwijs

Het hele onderwijs komt stil te liggen. Basisscholen, middelbare scholen, universiteiten en hbo-opleidingen gaan allemaal dicht, hebben de meest betrokken ministers vanmiddag na telefonisch overleg afgesproken. Zondagmiddag waren er al besprekingen geweest tussen de scholen en het ministerie van Onderwijs en tussen het RIVM, het ministerie van Volksgezondheid en de medisch specialisten.

‘Open blijven voor de vitale sector’

De kinderopvangbranche wil voorkomen dat er onduidelijkheid of chaos ontstaat nu de scholen en/of kinderopvang moeten sluiten. ‘We voelen een maatschappelijke verantwoordelijkheid om open te blijven voor ouders met beroepen in de vitale sector’, stelt de branche.

Branchepartijen BMK, BK en BOinK hebben dit voorstel neergelegd bij staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), vooruitlopend op het spoedoverleg dat zondagmiddag om 14.00 uur (VWS met NFU, NVZ en het RIVM) werd gehouden over de sluiting van alle scholen en kinderopvanglocaties.

Voorstel

Het voorstel luidt als volgt:

  1. Wanneer overheid besluit tot sluiting onderwijs en kinderopvang, dan biedt de kinderopvang aan om noodopvang in te richten met landelijke dekking voor kinderen 0-12 met ouders in vitale beroepen.
  1. De sector bepleit bij overheid dat er voor ouders en sector geen extra kosten en administratieve rompslomp ontstaan (denk aan kinderopvangtoeslag etc).

‘We blijven er alles aan doen om alle ouders te ondersteunen met daarbij een speciaal oog voor ouders in vitale beroepen’, melden de partijen.

Waarom stellen wij dit voor?

Als de scholen sluiten, is het onmogelijk de kinderopvang open te houden. Er zullen discussies ontstaan met ouders en in de maatschappij waarom scholen en opvang verschillende worden behandeld. Ouders zullen opvang willen voor hun schoolgaande kinderen, terwijl pedagogisch medewerkers zelf ook schoolgaande kinderen thuis hebben. Daarom ons voorstel dat de kinderopvang alleen openblijft om noodopvang te bieden voor ouders die in vitale functies van de maatschappij werken.

Het kabinet kijkt naar maatregelen rondom de kinderopvangtoeslag zodat ouders geen kosten hebben van niet-genoten opvang en kinderopvangorganisatie niet door liquiditeitsproblemen omvallen. Financiën regelen we later in rust, niemand heeft baat bij opvangorganisaties die omvallen.

Duidelijkheid is gewenst; ook wat betreft de definitie van een ‘vitaal beroep’. Het kabinet stelt een lijst op van die beroepen. Pedagogisch medewerkers worden ook onderdeel van van de lijst: kinderopvang wordt een vitale sector.

Extra opvangplekken zijn gewenst; werkgevers geven aan dat hun medewerkers opvang nodig hebben en als er extra opvangplekken moeten worden ingeregeld bij bijvoorbeeld ziekenhuizen, doen we dat. We zoeken nog een oplossing voor ouders die nog geen klant zijn maar wel opvang nodig hebben, met snelle registratie van essentiële informatie en urenregistratie.

Daarnaast wordt er met SZW gekeken naar de financiële consequenties en treden de partijen zo snel mogelijk met elkaar in overleg over de verdeling van de eventuele financiële consequenties. ‘Een shutdown zonder dat iemand weet wie welke kosten draagt is ongewenst; duidelijkheid en voorkomen van ongerustheid bij ouders is belangrijk en ook kinderopvangorganisaties hebben grote behoefte te weten waar zij zich op voor moeten bereiden’, zegt BOinK.

Bescherming sector

Ook de BVOK (Branche Vereniging Ondernemers Kinderopvang) pleit voor bescherming van de kinderopvangsector. ‘Zelfs een gedwongen sluiting van twee weken, tegen voornoemde condities, zou voor (met name kleinere) kinderdagverblijven tot acute liquiditeitsproblemen kunnen leiden. Hiermee wordt zowel de kwaliteit als de toegankelijkheid van de kinderopvang in gevaar gebracht.’ Bekijk het voorstel

Dit artikel wordt geüpdatet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.