Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorschoolse educatie voor álle jonge kinderen bij Columbus Junior

Kinderopvang Columbus Junior wil dat alle kinderen gelijke ontwikkelingskansen krijgen en biedt daarom voorschoolse educatie aan alle kinderen van 0 tot 4 jaar. Dat doen zij door binnen de hele organisatie te gaan werken met het VVE-programma ‘Uk & Puk’.
voorschoolse educatie
Foto: Columbus Junior

Sinds 1 januari 2022 is het verplicht dat iedere kinderopvangorganisatie een beleidsmedewerker VVE heeft, die de kwaliteit van voorschoolse educatie een extra impuls geeft. Deze aanpassing in de wet vindt Columbus Junior zo belangrijk dat ze hierin flink geïnvesteerd heeft, door extra pedagogisch coaches aan te stellen en een kwaliteitsadviseur die zich geheel richt op het thema VVE. De organisatie wil zich hiermee onderscheiden binnen de regio, meldt Columbus Junior.

‘Elk kind recht op gelijke kansen’

‘Elk kind heeft recht op gelijke kansen, om een goede start te kunnen maken in hun leven’ zegt directeur Sebastiaan Dekkers. ‘Als kinderopvang dragen wij daar heel graag aan bij. Dit doen we onder andere door vanaf nu voorschoolse educatie te geven aan alle jonge kinderen van 0-4 jaar. Om zo te helpen bij een goede overgang naar de basisschool. Wij zijn erg trots dat Columbus Junior mooie kwaliteitsslagen heeft kunnen maken op het gebied van VVE. Wij denken daarmee in de regio Twente echt een verschil te kunnen maken in dit maatschappelijke vraagstuk.’

Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) is bedoeld om onderwijs- en ontwikkelingsachterstanden bij jonge kinderen te voorkomen of verminderen. Zodat kinderen een betere start maken op de basisschool. Uit onderzoek van het CPB, getiteld ‘Ongelijkheid van het jonge kind’, komt naar voren dat veel kinderen van ouders met een laag inkomen of een lage opleiding al op 3-jarige leeftijd een achterstand hebben in vergelijking met kinderen van ouders met een hoog inkomen of opleidingsniveau. “Vanaf groep 3 nemen de verschillen niet of nauwelijks verder toe, maar ze worden ook niet kleiner”, schrijven de onderzoekers. Juist in dat vroege stadium is een wereld te winnen op ontwikkelingsgebied. Columbus Junior pakt hierin een belangrijke rol met de introductie van een nieuw educatie programma, meldt de organisatie.

Kwaliteitsslag

Dekkers: ‘Door alle pedagogisch medewerkers te scholen in het VVE-programma Uk & Puk maakt Columbus Junior een prachtige kwaliteitsslag. De medewerkers, die dagelijks in touw zijn met de 0- tot 4-jarigen, maken zo een verdiepingsslag in het leren kijken, luisteren en aanvoelen van kinderen. Interne trainers zorgen dat de medewerkers gekwalificeerd en bekwaam zijn in het werken met Uk & Puk.’

Het programma Uk & Puk werd op 17 januari op een feestelijke manier geïntroduceerd bij Columbus Junior, samen met Co, de mascotte van Columbus Junior, en boegbeeld Puk.

Sommige peuters hebben een extra steuntje in de rug nodig. Op de VE-groepen van verschillende kinderopvangorganisaties door heel Nederland krijgen deze kinderen dat. Maar bij kinderopvang Kibeo uit Zuidwest Nederland gaan ze nog een stapje verder. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.