Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorleesverhalen over het coronavirus

De coronacrisis is voor volwassenen vaak al beangstigend, laat staan voor kinderen. Maar hoe leg je het coronavirus in begrijpelijke taal aan kinderen uit? Deze kinderverhalen helpen daarbij.

Ilona Corona

Pedagogisch medewerker Claire Martens-van den Belt heeft een kinderboekje gemaakt, voor de kleinsten, met daarin een beknopte uitleg over het coronavirus vanuit de fantasie van het kind. ‘Maar vooral vinden ze hierin de motivatie om hun handen te wassen.’ Het verhaal is geschreven in rijmvorm, wat extra leuks is om voor te lezen.

Medepedagogen laten weten dat het een boekje is met mooie tekeningen en een tekst die duidelijk is en blijft hangen bij kinderen.’ Zij wil haar werk graag delen met iedereen die met kinderen werkt of ouder is. ‘Het is bedoeld om mensen te helpen. En in dit geval ouders en professionals die het lastig vinden een uitleg te geven over wat er nu speelt zonder al te ver in te gaan op de materie. Kleine kinderen hoeven niet alles te weten, alleen het noodzakelijke, in dit geval het wassen van de handjes.’

Download het boekje ‘Ilona Corona’ in pdf-bestand hier >> 

Noor en het coronavirus

Monique Kerpen (met tekeningen van Mieke Linssen) schreef, in opdracht van Hoera kindercentra en Jan & Ko creatief in onderwijs, het voorleesverhaal ‘Noor en het coronavirus’. Waarom moet Noor zo vaak haar handen wassen nu? Wat is een virus? Waarom werken papa en mama thuis? En kan ze nog wel samenspelen met vriendjes?

Dit verhaal neemt kinderen mee naar een kind waarmee ze zich gemakkelijk kunnen identificeren, die hetzelfde meemaakt als kinderen nu tijdens de coronacrisus. Het verhaal eindigt met enkele eenvoudige instructies wat kinderen kunnen doen om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan, maar ook hoe ze dan wél veilig kunnen samenspelen met vriendjes en vriendinnetjes.

Download het voorleesverhaal van Noor en het coronavirus >>

Coronavirus, wat kinderen moeten weten

Wat is het coronavirus, en waarom heeft iedereen het erover? Dit toegankelijke en relevante e-book, dat is voorzien van de karakteristieke illustraties van Axel Scheffler, beantwoordt deze en nog veel meer vragen. Het biedt kinderen tussen de vijf en tien jaar én hun ouders of verzorgers heldere uitleg over het coronavirus en de gevolgen ervan, zowel op het gebied van gezondheid als in het dagelijks leven.

Met de input van medische experts, maar ook van leraren en kinderpsychologen, is dit boekje een betrouwbare bron van zowel praktische als theoretische informatie. Het helpt woorden te geven aan de soms moeilijke veranderingen die we allemaal ondergaan en legt uit wat we zelf kunnen doen om de verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken.

Download het e-book Coronavirus, wat kinderen moeten weten >>

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.