Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorkom jeugdzorg, start met preventie

Voorkom vroegtijdig problemen en versterk gezinnen met opgroeiende kinderen. Deze oproep doet Sociaal Werk Nederland, met een klemmend beroep op minister Hugo de Jonge voor een goed Nationaal Preventieprogramma Jeugd.
iStock

Sociaal Werk Nederland (SWN) wil dat er meer geïnvesteerd wordt in preventie. ‘Gooi het roer nu eindelijk om en garandeer zo dat extra middelen voor jeugdhulp door gemeenten niet weer worden geïnvesteerd in nog meer dure jeugdzorg, maar in het vroegtijdig voorkómen van problemen en het versterken van gezinnen, opgroeiende kinderen en jongeren. Geld blijven pompen in jeugdzorg zonder visie op preventie is dweilen met de kraan open’, stelt SWN op haar website.

Andere mindset

Om dit te doen zijn een ‘diepgaande transformatie en een andere mindset’ nodig. Volgens SWN staan de betreffende ouders van jonge kinderen vaak open voor ondersteuning, maar wordt jeugdhulp gezien als een hoge drempel. Initiatieven als een pedagogisch spreekuur, een buurtpedagoog die aan huis komt of ontmoetingen met andere ouders zijn een laagdrempelige manier om ouders en kinderen in beeld te krijgen en te houden. Zeker voor kinderen in kwetsbare gezinnen en buurten spelen de omgeving, de buurt en nabije professionals een belangrijke rol. Pas als ouders ernstig in gebreke blijven is zwaardere zorg nodig.

Voorkomen problemen

Volgens SWN ligt er nu te weinig nadruk op het voorkomen van problemen. ‘De (achterstands)wijken worden weer verwaarloosd en in veel gemeenten wordt bezuinigd op preventie en ondersteuning in het gewone dagelijkse leven, dus juist op die sociale basis.’ Preventie vraagt om een sterke sociale basis in elke wijk waar kinderen opgroeien. ‘Met sluitende schakels tussen Centrum Jeugd en Gezin, huisarts, jonge ouders, peuteropvang, jeugdwerk, sterk jongerenwerk en onderwijs en veiligheid.’

Bron: Sociaal Werk Nederland


In Den Haag bundelen kinderopvangorganisaties hun krachten samen om kinderen met een zorgvraag op te vangen. Op de locaties zijn medische specialisten, zoals een verpleegkundige, een fysiotherapeut en een logopedist aanwezig. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.