Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Volwassenen: luister beter naar kinderen’

Veel volwassenen denken onterecht dat kinderen onwetende wezens zijn. Maar iedereen die met kinderen werkt, weet dat kinderen vaak juist een originele kijk hebben op wat er in de wereld gebeurt. Een speciaal convenant roept volwassenen op beter naar kinderen te luisteren.
Kinderen serieus nemen.jpg
Kinderen kunnen prima meepraten over het vluchtelingenprobleem

Tako Rietveld is Kindercorrespondent. Hij vindt dat volwassenen veel meer naar kinderen moeten luisteren. ‘Kinderen kijken anders naar de wereld dan volwassenen. Door hun eigen perspectief hebben kinderen vaak briljante nieuwe ideeën en oplossingen. De meeste volwassenen zien kinderen als onwetende wezens die spelen, gamen en naar school gaan. Onterecht! Ze kunnen namelijk prima meepraten over het vluchtelingenprobleem, de klimaatverandering en andere ‘volwassen’ onderwerpen.’

Vijfstappenplan

Om werk te maken van de boodschap dat volwassenen meer naar kinderen moeten luisteren, stelde Rietveld een convenant op. Deze bestaat uit vijf stappen:

1) We laten kinderen hun verhaal vertellen

2) We luisteren aandachtig

3) We stellen serieuze vragen

4) We laten kinderen uitpraten

5) We denken aan de visie en mening van kinderen als er een beslissing genomen moet worden

Prominente ondertekenaars

Veel prominenten hebben dit convenant inmiddels ondertekend. Laurentien van Oranje tekende als eerste volwassene het Convenant. Burgemeester Van der Laan van Amsterdam zette vervolgens namens zijn gemeente een handtekening. Daarna volgden de kinderombudsmannen van Nederland en Belgie, netmanager Suzanne Kunzeler van NPO3 en de directeuren van Unicef, Warchild, SOS Kinderdorpen, Terre des Hommes, Plan Nederland, Free Press, het Liliane Fonds, Defence for Children en het Vergeten Kind. 

Kindercorrespondent

Het begrip Kindercorrespondent is nog vrij nieuw in Nederland. Tako Rietveld is de enige kindercorrespondent van de wereld. Hij werkte tien jaar lang als verslaggever bij het NOS Jeugdjournaal. Afgelopen jaar maakte hij reportages in Sierra Leone, New York, Lampedusa, Geneve, Libanon, Brussel en Pamplona. Zijn beelden en reportages werden in 12 landen uitgezonden.

Mening van kinderen

Behalve dit convenant lanceert de Kindercorrespondent het platform, netwerk en foundation van The Youth. Op het internationale platform TheYouth.org gaan verhalen van kinderen en jongeren verzameld en gedeeld worden. Denk aan verhalen van kinderen die vluchteling zijn, of actievoerder of een wonderkind. Verder worden kinderen uitgenodigd om hun mening te delen over actualiteiten én ze kunnen vragen stellen aan politici, sporters en beroemdheden.

Nieuwsgierig? Teken ook het convenant >>

Kinderombudsman Marc Dullaert vroeg vorig jaar in de Kinderrechtenmonitor aandacht voor de rechten van het kind. Hij deelde vier speerpunten met het kabinet. Lees hier welke dat zijn

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.