Voer bkr-maatregel voor kleine aanbieders gefaseerd in’

De kinderopvangtoeslag moet niet met ruim 4, maar met ruim 7 procent geïndexeerd worden in 2019. Verder moeten kleine kinderopvangaanbieders langer de tijd krijgen om zich aan de nieuwe beroepskracht-kindratio (bkr) te houden. Met deze maatregelen komen kinderopvangorganisaties minder snel in financiële problemen. Dit concludeert Buitenhek in het praktijkonderzoek.
Thinkstock

Buitenhek onderzocht in zijn vervolgonderzoek niet alleen uitgebreider wat de echte kosteneffecten zijn van de nieuwe bkr voor baby’s. Maar hij keek ook hoe het kan dat kleine kinderopvangaanbieders zoveel kwetsbaarder zijn dan grote. En welke maatregelen zouden helpen om de kosteneffecten zoveel mogelijk te dempen.

Grote variatie

Buitenhek noemt het onvermijdelijk dat de ene aanbieder door de nieuwe bkr meer extra kosten heeft dan de andere aanbieder. In de praktijktoets varieert het kosteneffect van 0  tot 28 procent bij kleine aanbieders. Tegenover een groep die te maken krijgt met enorm veel extra kosten, staat dus ook een groep ondernemers

1
1318

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.