Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vlaanderen wil Marshallplan voor de kinderopvang en gaat demonsteren in Brussel

Het zal niemand ontgaan zijn: er is ontzettend veel gaande in de kinderopvang bij onze zuiderburen. De media staan bol van berichten over schrijnende situaties en de zogenoemde ‘heksenjacht’ die er gaande is, waarbij de overheid meerdere kinderopvanglocaties (tijdelijk) sluit. Vrijdag 1 april staat een grote betoging in Brussel gepland.
vlaanderen-wil-marshallplan-voor-de-kinderopvang-en-gaat-demonsteren-in-brussel
Mangostar / stock.adobe.com

’t Sloeberhuisje

De onrust begon met het drama in Gent. Op 18 februari overleed een zes maanden oude baby aan haar verwondingen die ze opliep bij kinderdagverblijf ’t Sloeberhuisje in de Gentse deelgemeente Mariakerke. Een dag daarvoor werd de baby opgehaald bij de kinderopvang, met een ernstig hersentrauma, zo stelden de artsen later vast. Een autopsie wijst uit dat het gaat om het babyshakensyndroom. De verdachte is de vader van de uitbaatster van de kinderopvang.

Baby stikt in ballon

Een maand later nog aan tragisch ongeval: in Deurne (Antwerpen) stikt een negentien maanden oude baby in een ballon. Het Gazet van Ontwerpen kopt op zondag 27 maart: “Mooi afscheid van baby Camille met pakkende getuigenis van verzorgsters crèche Merlijn” en schrijft onder meer: “Het onderzoek naar de precieze omstandigheden van de dramatische dood loopt nog, maar men gaat ervan uit dat het meisje ongelukkig gestikt is in een ingeslikte ballon. Ondanks snel handelen van crèchemedewerksters en hulpdiensten, overleed het kindje in het universitair ziekenhuis van Antwerpen. Merlijn is een crèche die zich specialiseert in de opvang van kinderen met bijzondere zorgbehoeften. Twee verzorgsters van het kinderdagverblijf deden een pakkende getuigenis tijdens de uitvaart. Christel en Sarah hebben Camille goed gekend, omringden haar met de beste zorgen en zagen haar groter en sterker worden. Tot die fatale 17de maart 2022. Beide verzorgsters waren toen niet aanwezig op Merlijn. Het lopend onderzoek moet uitwijzen of andere medewerkers van de crèche schuldig verzuim verweten kan worden.”

Heksenjacht

Momenteel regent het sluitingen in de Vlaamse kinderopvang. Kind en Gezin, onderdeel van het Beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van de Vlaamse overheid, greep ‘uit voorzorg’ sneller in en sloot meerdere kinderopvanglocaties. ‘Voortaan hanteren ze bij Kind en Gezin het zogenaamde ‘voorzorgsprincipe’, wat betekent dat ze bij een ernstige klacht quasi onmiddellijk overgaan tot sluiting. “We beseffen dat zoiets ingrijpend is, maar het geeft ons de tijd een klacht grondig te onderzoeken. Dat is in het belang van iedereen’, meldt Het Laatste Nieuws. Men spreekt wel van een heksenjacht.

Gastouder op non-actief

Zo kwam het nieuws naar buiten over een ongeval bij een gastouder in het Belgische Attenhoven. De gastouder mag drie maanden lang geen kinderen opvangen. ‘Mogelijk is er een kindje gevallen en zou dat een beperkte verwonding hebben gegeven. We hebben niet de indruk dat het heel ernstig is, maar we begrijpen dat ouders zich ongerust maken en graag in alle vertrouwen hun kind bij een onthaalouder willen zetten. Er is ook wel iets vastgesteld, dus het moet onderzocht worden. Om alles grondig uit te kunnen zoeken, is de onthaalouder even op non-actief geplaatst’, zegt Caroline Audoor, woordvoerder van Ferm, een Vlaams netwerk van onder meer 1.800 zelfstandige onthaalouders (het Vlaamse woord voor gastouders) tegen het Nieuwsblad.

Onderzoek naar wantoestanden

Om de wantoestanden in de Vlaamse kinderopvang onder de loep te nemen, stelde het Vlaamse Parlement een onderzoekscommissie in. Koen Daniëls, een Belgisch politicus voor de Nieuw-Vlaamse Alliantie, staat straks aan het hoofd van de onderzoekscommissie die moet nagaan wat er precies fout loopt in de kinderopvang, meldt het Nieuwsblad: ‘Mensen met veroordelingen die crèches mogen openhouden. Alarmsignalen die genegeerd worden. Met als triest dieptepunt de dood van een kindje van zes maanden in Mariakerke. “Wie een vergunning aan de muur ziet hangen van een crèche moet honderd procent kunnen vertrouwen dat alles in orde is.”’

Werkdruk hoog

Maar niet alleen de wantoestanden houden de gemoederen flink bezig. De werkdruk is ontzettend hoog en daar is niet alleen het grote tekort aan personeel, maar ook de beroepskracht-kindratio een belangrijke oorzaak van. In Vlaanderen mag één ‘kindbegeleider’ (pm’er) en één onthaalouder (gastouder) maar liefst 8 kinderen (baby’s en peuters inbegrepen) opvangen. Staan er twee pm’ers op een groep, dan mogen zij zelfs 18 kinderen opvangen. Een ondenkbaar hoog aantal, zeker in vergelijking met de Nederlandse bkr.

Beroepskracht-kindratio

Hoeveel kinderen mag een pedagogisch medewerker onder haar hoede hebben in Nederland?

Een pedagogisch medewerker is verantwoordelijk voor:

  • maximaal 3 baby’s;
  • maximaal 5 kinderen van 1 tot 2 jaar;
  • maximaal 8 kinderen van 2 tot 4 jaar;
  • maximaal 10 kinderen van 4 tot en met 6 jaar;
  • maximaal 12 kinderen van 7 en ouder.

Bron: Rijksoverheid.nl

Demonstratie 1 april

Op vrijdag 1 april vraagt actiegroep ‘De 1000 eerste dagen’ tijdens een landelijke demonstratie aandacht voor een Marshallplan voor de kinderopvang in Vlaanderen, dat er nu echt moet komen. ‘Een herstelprogramma voor de hele sector kan écht niet langer uitblijven. Na jaren van kortzichtige besparingen en ondoordachte doekjes voor het bloeden, ligt de kinderopvang in Vlaanderen op apegapen. Het is onvergeeflijk dat een rijke regio bespaart op kinderen en bijgevolg op de hele samenleving’, schrijven Bieke Verlinden en Hannelore Goeman in een opinieartikel op Knack.be.

‘Belabberde staat waarin sector verkeert’

‘De belabberde staat waarin de kinderopvangsector vandaag verkeert, komt niet als een verrassing. Iedereen die het een beetje volgt, weet dat deze crisis al meer dan 10 jaar aan de gang is. Al die tijd hebben we samen met experts en mensen uit de sector aan de alarmbel staan trekken. Tevergeefs, want met een Vlaamse regering die blinde besparingswoede verkiest boven zorg en kwaliteit, vallen die waarschuwingen in dovemansoren. Het resultaat is een mismeesterde sector die dagelijks de gevolgen draagt van absurde politieke keuzes. Zoals 1 kinderbegeleider doen zorgen voor 8 à 9 baby’s en peuters.’

De actievoerders pleiten voor erkenning van het enorme pedagogische belang van de 1000 eerste dagen van een kind en vragen broodnodige structurele veranderingen in de kinderopvang. Ook roepen ze op tot meer waardering voor de baan als pedagogisch medewerker en gastouder.

Lees het volledige betoog >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.