Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Project rondom natuureducatie? Schrijf in voor het Groene Schoolpleinenfonds

groene-schoolpleinen

Wil je deze premium video bekijken?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om deze video en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Het groene schoolplein: een oase voor kinderen, waar volop gespeeld en ontdekt wordt, maar ook dé plek voor natuur- en cultuureducatie. Het Prins Bernard Cultuurfonds stelt uit het IVN Natuureducatie Groene Schoolpleinenfonds dit jaar en komende jaren €25.000 beschikbaar voor projecten die het gebruik van groene schoolpleinen voor natuur- en cultuureducatie stimuleren. De inschrijving is deze week geopend.

In de video gaat woordkunstenaar Elten Kiene op bezoek bij basisschool De Groene Vallei in Ede. Hij geeft hier de kinderen een workshop en benoemt samen met de kinderen het belang van een groen schoolplein. Deze video werd gemaakt ter gelegenheid van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. Deze oeuvreprijs is er voor personen of organisaties die iets bijzonders betekenen voor cultuur of natuur. De prijs ging in 2021 naar IVN Natuureducatie omdat zij jaarlijks duizenden mensen in contact brengen met de natuur en daarbij aandacht hebben voor groepen voor wie belangstelling voor de natuur niet vanzelfsprekend is.

Het fonds

Het fonds is gericht op scholenstichtingen. Als scholenstichting kan een projectaanvraag worden ingediend die aansluit op een van de volgende twee categorieën:

  1. Kennis & kunde. Denk hierbij aan het aanbieden van een cursus voor natuurouders of een training voor docenten;
  2. Materialen. Denk hierbij aan de aanschaf van materialen die het educatieve gebruik van het schoolplein stimuleren, zoals veldwerkmaterialen of een vogelhuisje met camera.

Voorwaarden

Naast dat het project binnen deze categorieën moet vallen, moet deze ook voldoen aan enkele voorwaarden, namelijk:

  • De school is reeds in het bezit van een groen schoolplein
  • Het betreft een project gericht op het stimuleren van het gebruik van het groene schoolplein voor natuur- en/of cultuureducatie
  • Het project heeft een duurzaam karakter. Er worden duurzaam inzetbare materialen aangeschaft of de eigen kennis wordt vergroot. Het inkopen van gastlessen en het huren van materialen valt buiten de ondersteuningsmogelijkheden
  • In het projectplan is een beschrijving van de school opgenomen, evenals enkele foto’s van het groene schoolplein
  • Het project wordt helder op papier gezet en waar nodig voorzien van voldoende onderbouwing. Welke kennis wordt opgebouwd of welke materialen worden aangeschaft en hoe komt dit natuur- of cultuureducatie op het groene schoolplein ten goede?
  • Het Cultuurfonds kan tot 50% van de projectkosten dekken. Dit betekent dat ten minste 50% van de projectkosten worden gedekt middels een eigen bijdrage of cofinanciering
  • Er worden bedragen tot €2.000 toegekend.

IVN Natuureducatie Groene Schoolpleinenfonds

Natuurbehoud begint bij een kennismaking met de natuur. Een kennismaking die je doet verwonderen, ontdekken en leert houden van de natuur om je heen. Een kennismaking die niet voor ieder kind even van zelfsprekend is. De aanleg van groene schoolpleinen brengt de natuur voor kinderen dichtbij. Zo krijgen kinderen de kans zich te ontpoppen tot de natuurliefhebbers en -beschermers van morgen.

Door heel Nederland worden groene schoolpleinen aangelegd. Pleinen vol struiken, houtsnippers, moestuinen, modder, kriebelbeestjes, poelen en bomen. Het groene schoolplein kent vele voordelen. Niet alleen voor de kinderen die van het plein gebruik maken, maar ook voor biodiversiteit en de waterhuishouding. Daarnaast biedt het groene schoolplein fantastische mogelijkheden voor bijzondere educatie. Om maximaal gebruik te maken van de educatieve mogelijkheden die het groene schoolplein biedt is het IVN Natuureducatie Groene Schoolpleinenfonds opgericht. Het fonds biedt ruimte voor projecten die het gebruik van het groene schoolplein voor natuur- en cultuureducatie stimuleren.

Voor meer informatie over het fonds, bekijk de site van het Prins Bernard Cultuurfonds.

Bron: IVN Natuureducatie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.